2024. május 20. - Bernát, Felícia

Külföldiek nem árulhatnak az orosz piacokon

Oroszország vasárnaptól teljesen kitiltotta a külföldi árusokat élelmiszerpiacairól. Egy dél-moszkvai vásártéren négy árusításon kapott külföldi polgárt őrizetbe vettek a bevándorlási felügyelet razziázó ügynökei - közölte a felügyelet moszkvai szóvivőnőj
2007. április 1. vasárnap 19:27 - Hírextra
Mindamellett Zalina Filimonova elenyészőnek találta a jogsértés arányait (mindössze négy letartóztatás egy 1200 standos piacon), levonva az általános következtetést: működik a törvény, amely megtiltja a külföldieknek, hogy eladóként tevékenykedjenek az oroszországi piacokon és általában kiskereskedelmi üzlethálózatban.

Egy északkelet-moszkvai vásártéren is gyér volt a forgalom és a kínálat, bár talán csak a virágvasárnap miatt. A Rigai pályaudvar melletti piacnak csak a fedett csarnokában folyt árusítás: kevesebb zöldséget, gyümölcsöt, húst és mézet kínáltak, s kevesebb kaukázusi és közép-ázsiai arcot lehetett látni, mint rendesen - konstatálta az MTI.

Az oroszországi élelmiszerpiacok elárusítóhelyeit az évek során kaukázusi és közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok polgárai lepték el, s a korlátozásokkal a Kreml a "tősgyökeres" orosz lakosság nemzeti indulatait igyekszik csillapítani, de legalábbis politikailag kiaknázni - vélték moszkvai megfigyelők.

Vlagyimir Putyin elnök még múlt októberben, a Grúziával kiéleződött konfliktus közepette hirdette meg az idegenek tobzódásának betiltását az orosz piactereken, a bevándorlás megszűrésével egyetemben. A posztszovjet Független Államok Közösségének tagországaiból évente mintegy 22 millióan utaznak be Oroszországba zömmel vízum nélkül, hivatalos adatok szerint. Az Oroszországban illegálisan tartózkodó külföldiek számát tízmillióra taksálják.

Az oroszok jobbára üdvözlik a korlátozásokat közvélemény-kutatások szerint, de nem tülekedtek a piacokon megüresedett eladói állások betöltéséért, kiváltképpen nem olyan alacsony bérért, mint amennyivel a külföldiek beérték. Ennél fogva fogyasztóként minden oroszországi lakosnak az élelmiszerárak emelkedésével kell számolnia. A bevándorlók továbbra is jelen lehetnek az oroszországi piacokon rakodóként, takarítóként, nagykereskedőként, standbérlőként és vezetői posztokon - közölte a bevándorlási felügyelet. A vendégmunkásokat már január közepétől száműzték a gyógyszerek és a szeszes italok kiskereskedelmi eladásából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását