2024. május 21. - Konstantin

"Szíves elnézését kérem" - írta a miniszter

Petrétei József rendészeti miniszter levélben kért elnézést a Magyar Gazdakörök és a Gazdaszövetkezetek Szövetségétől (Magosz), amiért a rendőrség késedelmesen intézkedett a gazdaszervezet még 2005-ben, a Kossuth térre bejelentett demonstrációja ügyében.
2007. március 20. kedd 14:35 - Hírextra
A miniszter levelének előzménye, hogy a Fidesszel szövetséges Magosz februárban az igazságügyi és rendészeti miniszterhez, valamint a budapesti rendőr-főkapitányhoz fordult, mert álláspontjuk szerint a rendőrség másfél éve tartott fenn jogsértő állapotot a Kossuth téren a gazdaszervezet vonatkozásában.

Az ügy még 2005 márciusában kezdődött, amikor a Magosz bejelentette a rendőrségen, hogy március 7-től 20-ig mezőgazdasági erőgépekkel kíván demonstrálni a Parlament 17-es kapuja előtti parkolóban. A Magosz szövetségi igazgatója szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közigazgatási határozatban hatáskörének hiányát állapította meg, és indokolás nélkül tiltotta meg a rendezvényt.

A határozat ellen kétszer is fellebbeztek, indokaik között szerepelt, hogy a BRFK egy korábbi időpontban már engedélyezte, hogy a Magosz rendezvényt tartson Kossuth téren. A Magosz a másodfokú közigazgatási határozat ellen a Fővárosi Bírósághoz fordult, amely 2005. november 18-i jogerős ítéletében új eljárás lefolytatására kötelezte a rendőrséget. Petrétei József hétfői levelében - amelyet Budai Gyula juttatott el az MTI-nek - azt írta, hogy a BRFK az ítéletnek megfelelően az új eljárást lefolytatta, amiről 2007. február 13-án kelt levelében tájékoztatta a Magoszt.

A miniszter szerint a késedelmes ügyintézést adminisztrációs hiányosságok okozták. "Bízom abban, hogy a késedelmes ügyintézés nem okozott hátrányt szervezetüknek, s az eljáró rendőri szervnek az ebből eredő mulasztásáért szíves elnézését kérem" - írta Petrétei József. Budai Gyula az MTI-nek ugyanakkor azt mondta: az újra lefolytatott eljárás szintén hatáskör hiányát állapította meg, azért az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordultak jogorvoslatért, és várják az ORFK határozatát, főként annak fényében hogy már nincs kordon a Kossuth téren. Mint mondta, súlyos alkotmányos aggályok vetődnek fel, amennyiben az ORFK a Magosznak ad igazat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Jábá
2007. március 20. 15:44
Egy úriember gesztusa, de politikai gesztus, mert elkésett és nem feltétlenűl az eredetileg illetékes politikustól ered.
Egy másik kormány, másik minisztere mulasztott. Nerm könnyű
az Igazságügyi Miniszter dolga. Ha miniszter akar lenni, el kell
fogadni egy szakmailag indokolhatatlan minisztériumi átszervezést,
hogy a LM maradhasson.
Petrétei egy úr, a Jakab pedig egy megélhetési pojáca.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását