2024. május 24. - Eszter, Eliza

Elég volt a nacionalizmusból az EU-ban!

Az európai egység megszilárdítását, a nacionalizmus minden formájának elutasítását és az önző hatalmi harcok elvetését sürgette Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.
2007. március 1. csütörtök 14:13 - Hírextra
Az Európai Unió fennállásának ötvenedik év évfordulója alkalmából a konzervatív Konrad Adenauer alapítvány által rendezett ünnepi megemlékezésen Angela Merkel az elmúlt fél évszázadra visszatekintve hangsúlyozta, hogy a kontinens egysége nem jöhetett volna létre az unió nélkül. Szerinte az eltelt ötven év kötelezettséget jelent a jövőre, s ezzel összefüggésben az EU soros elnöki minőségében is több célkitűzést sorolt fel. Ezek sorában említette egy gazdaságilag erős, versenyképes, szociális területen is mintát mutató, értékeken alapuló Európa megteremtését, a környezetvédelem erősítését, továbbá a tolerancia megszilárdítását. Ez utóbbiból kiindulva felhívta a figyelmet a kontinens sokszínűségének megőrzésére, a különböző kultúrák, illetve vallások közötti párbeszéd nélkülözhetetlenségére, ugyanakkor az erőszak minden formájának elvetésére.

A német kancellár évfordulós beszédében hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nem létezhet alkotmány nélkül. Szavai szerint szükség van az alaptörvényre, az uniót csakis az teszi cselekvőképessé. Megerősítette, hogy a német uniós elnökség egyik legfontosabb célkitűzése az alkotmányozó folyamat előre vitele, közös európai megoldást sürgetett, s éles szavakkal bírálta azokat, akik elutasítják az alkotmányos szerződést.

Teljes mértékben egybecsengett Merkel beszédével az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Durao Barrosónak a felszólalása. A portugál konzervatív politikus szintén úgy értékelte, hogy az európai egység kialakításában az elmúlt ötven évben rendkívül jelentős előrelépés történt, ugyanakkor most a jövőre kell összpontosítani. Versenyképes, szociálisan érzékeny és minden tekintetben nyitott Európát hirdetett, Merkelhez hasonlóan elvetve a nacionalizmus, az elszigetelődés és a fundamentalizmus minden formáját.

Az ünnepi megemlékezés harmadik felszólalója, Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament újdonsült elnöke az előtte felszólalókénál jóval keményebb beszédet mondott. Rendkívül határozottan szállt síkra az európai alkotmány elfogadásáért, élesen bírálva azokat, akik Brüsszelt kritizálva nemet mondanak az alkotmányra. A német konzervatív politikus szerint közös megoldást kell találni a problémára, amit nélkülözhetetlennek nevezett az alapvető európai értékek megőrzése szempontjából. Pöttering valóságos hadüzenetet intézett a jelenlegi lengyel vezetőkhöz, emlékeztetve őket arra, hogy az egykori Szolidaritás szakszervezet volt vezetője, a korábbi államfő, Lech Walesa és mindenekelőtt a néhai II. János Pál pápa nyitotta meg az utat Lengyelország európai csatlakozása előtt. A lengyel kormányzatot szó szerint annak felismerésére szólította fel, hogy mind az energiaellátás területén, mind más területeken közös érdekek fűzik Európához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását