2024. április 29. - Péter

Másodállása: bűnöző

Folyamatosan csökken a japán gengszterek száma és a bűnözők többsége ma már csak részidőben tevékenykedik a szigetország alvilágában: tavaly először fordult elő, hogy az "alkalmi jakuzák" száma meghaladta bűnszindikátus "főállású" tagjainak számát.
2007. február 9. péntek 09:08 - Hírextra
2006 végén 84 700 gengsztert tartott nyilván a rendőrség, ez 1600-zal volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi létszám, amely már hétszáz fős csökkenést hozott - évek óta először - a korábbi statisztikához képest. Az alvilági összlétszámon belül további változás, hogy ma már csak 41 500 jakuza "főállású" tagja valamelyik bűnszindikátusnak, a többi 43 200 csak "alkalmi bedolgozó" a szervezett alvilágban.

A jakuzák - az olasz maffiózók japán megfelelői - négy nagy "családban" működnek, ezek mindegyike klánok százaira oszlik. Tehetős emberek, éves üzleti forgalmuk dollármilliárdokra rúg, a szerencsejátékokban, a szexiparban, a fegyver- és kábítószer-kereskedelemben van oroszlánrészük, de előfordul az is, hogy manipulálják a tőzsdét.

Igaz, a rendőri jelentés elismeri, hogy a "részidős bűnözés" "álcázás is lehet", az ilyen jakuzák azt remélik, így könnyebben szivároghatnak be az üzleti és a politikai világba. A hatóság egyik szóvivője azonban megjegyezte: "A jakuzák bűnözők, függetlenül attól, hogy teljes vagy csak részidőben tevékenykednek."

A jakuzákra jellemző, hogy tetoválják magukat, s hogy vakon teljesítik a szervezet által adott parancsokat - azt viszont, aki megtagadja ezt, felettesei öncsonkításra kényszeríthetik: le kell vágnia egyik ujját.

2004-ben a tokiói Legfelsőbb Bíróság kimondta: a jakuza-vezetők felelősségre vonhatóak a klánjuk tagjai által elkövetett gyilkosságokért - ez összefügghet a bűnözési statisztika alakulásával. 2006-ben 53 lövöldözésre került sor Japánban, ezek közül 36-ról mutatták ki, hogy gengszterek, jakuzák voltak a résztvevők: ez 29 százalékos csökkenés az előző évihez képest.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását