A minisztérium szerint a jelenlegi kínálatban sok olyan termék található, ami ugyan nagyon hasonlít a tejfölre, ám valójában hőkezelt, sőt, néha még növényi zsiradékkal is készül. A szigorítás után ezek már nem hívhatók tejfölnek: a jövőben „utóhőkezelt savanyú tejszínkészítmény” néven kerülhetnek csak a polcokra – írja a 168 óra. (https://168.hu/itthon/tejfol-megnevezes-szabalyozas-292082)
Egyéves türelmi időt kapnak a gyártók
A rendelettervezet kimondja, hogy csak azok a termékek nevezhetők tejfölnek, amelyek „megfelelő számú tejsavó-baktériumot tartalmazó élőflórával” rendelkeznek, vagyis nem estek át utóhőkezelésen. A gyártók és forgalmazók egyéves átállási időt kapnak arra, hogy módosítsák a címkézést, a csomagolást és a termékneveket.
A módosítást társadalmi egyeztetésre bocsátották: a tervezetet november 18-ig lehet véleményezni, miután a javaslat megjelent a kormány honlapján.
A trappistánál is szigorítottak
A szigorítás nem előzmények nélküli: az Agrárminisztérium már a trappista sajt megnevezését is szabályozta. Akkor az volt a cél, hogy a hazai fogyasztókat megvédjék az eredeti receptúrától eltérő, külföldi tömbsajtoktól. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a valódi trappista sajt kizárólag korong formában készülhet, míg az importált, tömbös vagy reszelt változatok nem viselhetik a trappista nevet.
Megoszlanak a netes vélemények
Egyébként a hír a Redditen is nagy visszhangot váltott ki ( ) sok kommentelő szerint időszerű a szigorítás, mert a boltokban kapható tejfölök minősége évek óta romlik. Többen felidézték, hogy „régen a tejföl savanykásabb, krémesebb és romlékonyabb volt”, míg ma már „a kerek dobozos fehér trutymóknak semmi köze az igazi tejfölhöz”. Mások viszont nem értik, pontosan mit jelent az „utóhőkezelt savanyú tejszínkészítmény” megnevezés, és attól tartanak, hogy a vásárlók így sem fogják tudni, mit vesznek le a polcról. Volt, aki ironikusan megjegyezte: „majd azt lehet tejfölnek nevezni, ami köralakú műanyag dobozban van”. A hozzászólásokból az is kiderül, hogy sokan hiányolják a régi, rövid szavatosságú, élőflórás tejfölt, amely szerintük a mostaniaknál természetesebb és ízletesebb volt.


