2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Így halt meg a magyar hegymászó

Az omlás pillanatában Konyi nem - mint ahogy én hittem - hatótávolságon kívül tartózkodott, hanem közvetlenül a leomló jégtömbök alatt állt, amik aztán rázuhantak, láthatóan összezúzták" - írja Klein Dávid hegymászó a társa, Várkonyi László számára tragikusan végződött Himalája-expedícióról tényszerű, mégis drámai beszámolójában, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a www.expeditions.hu.
2010. május 3. hétfő 18:03 - HírExtra
Klein Dávid a már alaptáborban megírt, de csak Katmanduból elküldött beszámolója (http://www.expeditions.hu/view/main/14-277.html) szerint 2010. április 26-án reggel erős szél fújt, ezért Várkonyi László (becenevén Konyi) mintegy 7200 méteren azt javasolta, hogy a páros forduljon vissza, hogy az 5300 méter magasságon található alaptáborban pihenéssel és további akklimatizálódással folytassa a felkészülést a csúcs meghódítására.

A rögzített kötél segítségével, jó tempóban és hangulatban ereszkedő magyar alpinisták fölött azonban váratlanul megindult a jég.

"Miközben a lejtőt kereszteztük, fejem felett robbanásszerű (reccsenő, roppanó) hangot hallottam. Amikor felnéztem, láttam, hogy a jégfal megroppan, és hatalmas tömbökben leválik. Várható volt, hogy a lejtőre, a kötélpályára és ránk zuhan" - írja visszaemlékezésében Klein.

A hegymászó, hogy elkerülje a lezúduló jég, futni próbált, de néhány lépés után elsodorta a lavina. Végül, egy peremen átsodródva, két kötélen függve állt meg a mélység fölött.

Abban reménykedett, hogy Várkonyi a segítségére siet, de
helyette jóval később egy serpa eresztett le hozzá mentőkötelet. "Semmit nem értettem: hol van Konyi?" - emlékezett a csodával határos módon megmenekült, de a karján megsérült sportember.

Csak akkor tudta meg, hogy társának nyoma veszett, amikor már biztonságos helyre húzták fel.

"Végül - valószínűleg sokadszorra - megértettem, felfogtam, amint valaki azt magyarázza, hogy Konyit nem elsodorta a jégomlás, mint engem, hanem rá közvetlenül ráomlottak a tömbök és bizonyosan halott" - hangzik a beszámoló.

Utóbb kiderült, hogy egy nyugati mászó egy hatalmas fényképezőgéppel megörökítette a tragédiát. Várkonyi László megkeresésével két ízben próbálkoztak.

"Kötelek segítségével leereszkedtek a jégfalon és oldalról is alaposan átfésülték a terepet rögzített kötelek segítségével. Eredménytelenül. A test vagy fent pihen, a hatalmas jégtömbök alatt, vagy lezuhant a párkányra és továbbsodródott a számtalan hasadék valamelyikébe. Ekkor értesítettem Konyi feleségét és beszámoltam a történtekről" - írja a második eredménytelen kísérletről Klein Dávid.

"Egy lapos kőtáblára rávéstem barátomnak és mászó-társamnak, Várkonyi Lászlónak a nevét és elhelyeztem azt a többi - sajnos nem kevés - kőtábla között, amik egy kopár, köves domb tetejéről nézik a Csomolungmát, amíg a világ, világ. 2010. április 26-án egy jégomlásban életét vesztette Várkonyi László, a magyar palack nélküli hegymászás magassági rekordere, férj és családapa, mászó-társam, barátom. Béke vele!" - hangzanak a beszámoló szavai.

Klein Dávid várhatóan a héten tér haza Katmanduból és sajtótájékoztatón számol be a tragikus végű csúcshódítási kísérletről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását