2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Zempléni Fesztivál

Immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Zempléni Fesztivált, amely a várak, a kastélyok és a tokaji bor fesztiválja - hangoztatta programismertető sajtótájékoztatóján Turjányi Miklós fesztivál-igazgató kedden Tokajban.
2008. július 22. kedd 14:40 - Hírextra
A rendezvénynek, amely az elmúlt években már bebizonyította, hogy az Észak-magyarországi Régió meghatározó kulturális eseménye, augusztus 8. és 17. között 19 település ad otthont.

Több mint 40 helyszínen zajlanak majd a kulturális programok a klasszikus zene, a zenés színház és a tánc köréből. A fesztivál fő eseményeit a hagyományok szerint kiegészítő programok - színházi előadások, irodalmi műsorok, gasztronómiai különlegességek, kiállítások - teszik igazán színessé, amelyek középpontjába ezúttal a Reneszánsz-év áll - ismertette a részleteket.

A Zempléni Fesztivál az ország egyik legrangosabb zenei eseménye, neves hazai és külföldi előadók találkozóhelye a közönséggel. Az események központja immár hagyományosan a sárospataki és a szerencsi vár.

Hollerung Gábor művészeti vezető arról beszélt, hogy a fesztivál tíz napon át tartó igazi zenei kavalkád, amely a klasszikus zenétől a jazz műfaján át számos neves egyéniséget felvonultat, világhírű fellépőkkel.


Példaként említette a nyitókoncertet, amelyet a sárospataki Rákóczi-vár udvarán tartanak. Felcsendül Bartók Táncszvitje, Liszt II. zongoraversenye és Brahms I. szimfóniája. Fellép Michel Bourdoncle (zongora), a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekart pedig Roberto Paternostro vezényli.

A zárókoncertet a fesztiválalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar adja, Rost Andrea, világhírű szoprán énekesnő közreműködésével. A népszerű művek mellett olyan nagyszabású produkciók is hallhatók majd, mint Carl Orff örökzöldje, a Carmina Burana, ám ez alkalomból egy új, megkoreografált változatban - fűzte hozzá.

Kuriózumként említette, hogy a fesztivál keretében a zempléni hegyek között hallhatják majd a 150 éve született dallamvarázsló, Giacomo Puccini ritkán előadott fiatalkori miséjét.

A családias hangulatú programokon pedig hallhatnak majd lantkíséretes reneszánsz dalokat kontratenor énekes előadásában, és részt vehetnek gasztronómiai élvezetekkel egybekötött hangversenyeken is.

Lesz borvacsora a Saxophone Quartettel, Swing Vacsora Bolba Évával és a Stúdió 11-gyel, illetve Krúdy-borvacsora, amely Sárospatakon várja a látogatókat. Az éjszakai jazzkoncerteken a magyar jazz olyan kiválóságai lépnek fel, mint a Szakcsi Jr Quintet, a Babos Project Special és Oláh Kálmán szextettje - sorolta a kínálatot.

Azt is elmondta, hogy a zenei élményt idén is többször Tokaj-hegyalja borospincéinek terméséből válogatott borkóstoló színesíti, a koncertekhez pedig kiállítások, irodalmi és művelődéstörténeti programok is kapcsolódnak.

A Zempléni Fesztivál pénzügyi forrásai kapcsán a szervezők úgy fogalmaztak, hogy idén is - akárcsak a fesztivál első évétől - a rendezvény főtámogatója az Antenna Hungária Zrt., a programok megvalósításához azonban jelentős mértékű állami forrás, magán- illetve önkormányzati támogatás is hozzájárul.

Emellett az előadások és fellépések helyszínein az önkormányzatok egyre növekvő anyagi hozzájárulásukkal segítik az esemény sikerét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását