2024. június 21. - Alajos, Leila

Az EU jövője a téma

Az Európai Unió jövőjének alapvetéseiről tárgyalnak a tagországok vezetői pénteken granadai találkozójukon - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tanácskozásra érkezve.
2023. október 6. péntek 11:26 - HírExtra

A fő kérdések között említette a következő bővítési kört, az uniós döntéshozatal reformját, valamint az EU-n belüli finanszírozás jövőjét.
 
Az újabb bővítésre az EU-nak is fel kell készülnie, és hosszú évek óta most először tárgyalnak ilyen magas szinten erről a témáról - hangoztatta.
    
Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője fontosnak nevezte bővítési céldátum kijelölését, amely ösztönző lehet a csatlakozni kívánó országok számára. "Nincs vesztegetni való idő, fel kell gyorsítani a folyamatot" - hangsúlyozta.
    
A katalán politikus kitért arra is, hogy Európának szüksége van megállapodásra a migrációs és menekültpolitikáról, amely nem csupán az illegális bevándorlók megállításáról szól, "amikor már veszélynek tették ki az életüket", hanem azokat a problémákat "támadja", amelyek a migrációt kiváltják.
    
Felhívta a figyelmet arra, hogy a témában zajló vita a nap folyamán a miniszteri szinten már elért megállapodás alapján fog zajlani.
    
"Mi mint európaiak, döntünk arról, hogy ki jöjjön Európába és milyen körülmények között, nem pedig az embercsempészek" - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
    
Mint mondta, "minél jobban állunk" a legális csatornákkal és humanitárius folyosókkal, "annál szigorúbbak tudunk és kell is lennünk" azokkal, akik nem jogosultak menedékjogra.
    
A bővítésre kitérve hangsúlyozta: nemcsak a tagjelölteknek kell elvégezniük feladatukat ahhoz, hogy csatlakozzanak, hanem az Európai Uniónak is, ezért a bizottság számtalan területen felülvizsgálatot hajt végre, amelyek biztosítják, hogy "felkészültek legyünk".
    
Az uniónak hitelesnek kell lennie a bővítés folyamatában, ehhez pedig a közösségnek belső párbeszédet kell kezdenie saját reformjáról a következő csúcstalálkozókon - közölte Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.
    
"Ami most működik 27-tel, az nem fog működni 32-vel, 33-mal vagy 35-tel"- jegyezte meg.
    
A november elejére várható, bizottsági tagjelölti jelentésekkel kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben ezek pozitív értékelést tartalmaznak, "szintet lehet lépni", és megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat.
    
Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek informális találkozójának harmadik fő témája a Spanyolország által kidolgozott és beterjesztett európai nyitott stratégia, amely az unió külső függőségének csökkentését, ellenálló képességének fokozását célozza, egyebek mellett az újraiparosítás, az ökológiai átmenet előmozdítása, a társadalmi és gazdasági igazságosság növelése, valamint az Európai Unió egységének erősítése révén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását