2024. március 19. - József, Bánk

Az MSZP épületszigetelési programot szeretne

Országos épületszigetelési programot kezdeményez az MSZP, hogy csökkenjenek a családok rezsikiadásai és nőjön az ország energiafüggetlensége.
2023. január 26. csütörtök 10:16 - HírExtra

Az MSZP közleménye:

Magyarország energiafüggetlenségének egyik útja az energiatakarékosság. Ahhoz, hogy a háztartások érdemben tudják csökkenteni energiafelhasználásukat, valamint, hogy a lakosságot meg tudjuk védeni az elszabadult energiaáraktól, a korszerűtlen lakóépületeket fel kell újítani. Ezért az MSZP a lakóépületek hőszigetelését megoldó országos program elindítását kezdeményezi. 

Az MSZP határozati javaslata arról szól, hogy a kormány indítson célzott, önerő nélküli felújítási támogatási programot, valamint kamatmentes hitellel támogatott szigetelési programot a Kádár-kockákra, családi és társasházakra, valamint panelépületekre. Legyen egy Otthonfelújítási Alap, amely az ehhez szükséges állami és uniós forrásokat kezeli, megszervezi és összehangolja a kivitelezéseket!

Emlékeztetőül: 2010-ben a hatalomra került Fidesz az Országgyűlésnek benyújtotta a Nemzeti Együttműködés Programját, melyben az szerepel, hogy „egy országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart, évente a lakásállomány 10%-ának felújítása 80 000 építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb, mint 10 év alatt megtérülne, továbbá környezetvédelmi vállalásainkat is megoldaná”.

Rossz előjel, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt kinevezése előtti meghallgatásán már nem is emlékezett erre a kormányzati ígéretre. Ennél csak az a rosszabb, hogy sajnos a lakosságnak sincs mire emlékeznie. Ez is egyike Orbán Viktor megszegett ígéreteinek. 

Az elmúlt 12 évben a gazdasági helyzet és az uniós források miatt lett volna lehetőség nagy költségvetésű, hosszú távú beruházásokra. Csakhogy a Fidesz-kormány nem tartotta fontosnak a lakásállomány korszerűsítését, sőt, kijelentették: a lakosság nem kaphat vissza nem térítendő támogatást. Ennek ellenére a Fidesz oligarcháinak két kézzel szórták a vissza nem térítendő támogatásokat.

Tény, hogy a hazai lakások nagy része rossz állapotban van: 60 százalékukhoz a megépítésük óta hozzá sem nyúltak. A magyar családok jelentős része hiába szeretné energetikailag korszerűsíteni az otthonát, ha nincs rá pénze. Számukra a jelenlegi hitelkonstrukciók, illetve a jelentős önerőt igénylő szűkös kormányzati programok semmilyen segítséget nem jelentenek.

Az MSZP szerint egy országos szigetelési program nemzetgazdasági érdek, ezért elvárjuk a kormánytól a lakóépületek hőszigetelését célzó országos programról szóló határozati javaslat támogatását. Továbbá azt is kezdeményezzük, hogy a javaslat bizottsági vitájában vegyen részt Lantos Csaba energiaügyi miniszter. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását