2023. február 9. - Abigél, Alex

Tovább nőtt a hipergazdagok aránya és száma

Európa a növekedési ütem tekintetében második helyen előzi meg az ázsiai és csendes-óceáni régiót, Észak-Amerika továbbra is növekedési pályán maradt.
2022. december 5. hétfő 12:05 - HírExtra

Világméretű járvány ide, az orosz-ukrán háború következtében kialakult gazdasági nehézségek oda, tovább növekedett a high net worth individual (HNWI), azaz a hipergazdagok (akiknek a likvid, szabadon befektethető vagyona legalább 1 millió dollár) száma – derül ki a Capgemini legfrissebb, Globális vagyonosodási kutatásából (WWR). A számok minden nehézség ellenére emelkedő tendenciát mutatnak: a HNWI-k száma globális szinten 7,8%-kal, vagyonuk pedig 8%-kal nőtt 2021-ben.

Észak-Amerika a „legvagyonosabb”

Továbbra is Észak-Amerika büszkélkedhet a ’nagy nettó vagyonnal’ rendelkezők számának és vagyonának legnagyobb mértékű 13,2%-os, illetve 13,8%-os növekedésével. Míg Európa a második helyen foglal helyet a vagyonosodási kutatásban, addig a teljes növekedési ütemet tekintve az ázsiai és csendes óceáni régió 2021-ben a nagy nettó vagyonnal rendelkező lakosság (4,2%) és vagyon (5,4%) erőtlen növekedése miatt a harmadik helyre szorult az előző évtizedben betöltött vezető szerepe után. Piac szerinti bontásban az első négy helyen az Egyesült Államok, Japán, Németország és Kína áll, amely országok globális szinten a nagy nettó vagyonnal rendelkező lakosság 63,6%-át tudhatják magukénak. Ez 2020-hoz képest 0,7%-os növekedést jelent. 

Tovább nőtt a középszintű milliomosok (5-30 millió dollár) népessége és vagyona 

A kutatás nemcsak a régiók vagyonosodási helyzetét vizsgálta, de a legvagyonosabbak rétegét is nagyító alá vette. Az ultranagy vagyonnal rendelkezők (30m USD>) 9,6%-os és 8,1%-os ütemben vezették a globális vagyon- és népességnövekedést. Miközben a középosztálybeli életvitelt folytató milliomosok (1-5 millió USD) népessége (7,7%) és vagyona (7,8%) növekedett a leglassabban, a középszintű milliomosok (5-30 millió dollár) népessége és vagyona 8,5%-ra, illetve 8,4%-ra nőtt. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a vagyoni sávok közötti növekedési különbségek csökkennek.

Kik rendelkeznek a legnagyobb vagyonnal?

A kutatás szerint tovább folytatódott a demográfiai összetétel átalakulása a HNWI-k körében. Ez rajzolódik ki abból a kutatási eredményből, amelyből tisztán látszik, hogy a HNWI-k körében egyre több nő, LMBTQ+, Y- és Z-generációs személy található meg, akik fokozott érdeklődést mutatnak a vagyonkezelési szolgáltatások iránt.

Ezen újonnan kialakuló ügyfélkörök mindegyike saját preferenciákkal és elvárásokkal rendelkezik a szolgáltatások terén, amelyeket jelenleg számos vagyonkezelő cég nem tud kielégíteni. Ez pedig azt eredményezi, hogy e nagy nettó vagyonnal rendelkező ügyfelek közül sokan alkalmazkodóbb versenytársakhoz vagy kisebb irodákhoz fordulnak.

A HNWI-k új hulláma egyedi ügyféligényeket támaszt, emiatt a vagyonkezelőknek módosítaniuk kell az üzleti stratégiájukat. A nagyrészt kiaknázatlan ügyfélkör eléréséhez a vagyonkezelő cégeknek biztosítaniuk kell a nagyobb kényelmet, a személyre szabott élményt és a lehetőséget a bizalom kiépítésére. A kutatás megállapította, hogy globális szinten a nagy nettó vagyonnal rendelkezők 55%-a szerint kritikus fontosságú a pozitív környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) hatást kiváltó ügyekbe történő befektetés és 64%-uk igényel erre vonatkozóan ESG értékeléseket, hogy megismerje a pénzeszközök társadalmi hatását.

Digitális eszközökbe fektetnek a dollármilliomosok és dollár multimilliomosok 

A kutatás eredményeiből egyértelműen látszik, hogy a leggazdagabbak 71%-a világszerte digitális eszközökbe fektet. Ez az arány a 40 évnél fiatalabb HNWI-k (high net worth individual), azaz az ultragazdagok körében 91%-ra emelkedett. Talán nem meglepő, hogy a tavalyi évben a kriptovaluták váltak a kedvenc digitális eszközbefektetéssé.

A kutatás módszertana 

A Capgemini 2022-es globális szintű nagy nettó vagyonnal rendelkező személyekről szóló felmérése 2 973 vagyonos magánszemély megkérdezésével készült Észak-Amerika, Latin-Amerika, Európa és az ázsiai-csendes-óceáni térség 24 nagyobb vagyonpiacáról. Továbbá tíz piacon több, mint 70 vagyonkezelési vezetővel készültek interjúk és felmérések a teljesebb kép érdekében.

Forrás: Spotlight média
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását