2024. március 19. - József, Bánk

A jövő futócípője 3D nyomtatással készül?

Az Adidas a Carbonnal (Innovatív 3D gyártó) együttműködve óriási adatmennyiség feldolgozásával és évek hosszú munkájával jutott el az Adidas 4D FWD 3D nyomtatással készült futócipő megalkotásáig.
2022. november 22. kedd 09:10 - HírExtra

A cipő lelke a 3D rácsos, csokornyakkendő mintázatú középtalp, mely a futófelülettel való érintkezés, azaz a teljesítményt visszafogó súrlódás problémáját hivatott megoldani. Ez az apró trükk - melyhez a 3D nyomtatott rácsszerkezet több millió változatát tesztelte az Adidas és Carbon - lehetővé teszi, hogy a függőleges nyomás vízszintes erővé alakuljon át futás közben, ez által nagyobb sebesség érhető el.

A cél olyan valódi futócipő létrehozása volt, mely nem csapán laboratóriumi körülmények között “működik”, hanem szinte bármilyen időjárás esetén kényelmesen használható. Végül évek hosszú munkája és az irdatlan mennyiségű adat feldolgozása meghozta a várt eredmény, mert az Adidas 4D FWD modellje már a Tokiói Olimpián kimagaslóan bizonyított.

A nagy sportszergyártók, mint az Adidas, Nike vagy Reebok egyébként már másfél évtizeddel ezelőtt használni kezdték az additív gyártási technológiát sportcipők és talpak előállítására 3D nyomtatással. Ezt - az eredetileg mérnökök számára kifejlesztett gyártási technológiát - hívták segítségül annak érdekében, hogy olyan extra funkcionális előnyöket biztosíthassanak sportcipőiknek, mint például a nagyobb sebesség elérésének lehetősége, a kedvezőbb súlyelosztás vagy éppen a szakadásnak ellenállóbb talp létrehozása.

A technológia másik előnye, hogy a gyors prototípusgyártási folyamat amellett hogy költséghatékony, lehetővé teszi a tervezők kreativitásának kibontakozását, és egyedi formájú 3D nyomtatott cipők létrehozását.

Hosszú évek munkája után 2022-re világossá vált, hogy a 3D nyomtatásé lehet a jövő az innovatív cipőgyártásban a prototípusgyártáson túl már a tömeggyártásban is. A cipő bármely része elkészíthető ugyanis ezzel a módszerrel, ráadásul pillanatok alatt. A külső talp, a középtalp vagy a talpbetét lehet 3D nyomtatva, de léteznek olyan cipők is melyek teljes egészében 3D nyomatással készülnek. Az ipari 3D nyomtatással gyártott high tech cipők mára innovatív formatervek alapján készülnek, bizonyítottan olyan jól használható végeredményeket produkálva mint az Adidas 4D FWD modellje. És ez még csak a kezdet…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását