2024. április 19. - Emma

Az 5 legnépszerűbb sportág a bolygón

A sport a világ egyik legdominánsabb szórakoztató tevékenysége, mert szurkolók milliárdjai rajonganak érte. Különböző fajtái vannak, amelyeket sokan élveznek, és vannak, akik csak nézik, míg mások aktívan részt vesznek a játékban.
2022. szeptember 12. hétfő 09:34 - HírExtra

Ami azt illeti, a Globe Newswire szerint a globális sportpiac 2020-ban 388,3 milliárd dollárt tesz ki. Az előrejelzések szerint eléri az 599,9 milliárd dollárt és a 2030-ra a 826,0 milliárd dollárt.

Néhány sportág azonban sokkal népszerűbb az szurkolók körében, mint mások, ami megmagyarázza dominanciájukat az iparágban.

Bemutatunk néhányat a világ legnépszerűbb sportágai közül, amelyeknek több, mint egymilliárd rajongója van.

Labdarúgás

A foci, közismert nevén a labdarúgás a legnépszerűbb sportág világszerte. Hatalmas, több mint 3,5 milliárd fanatikus rajongója van világszerte. A labdarúgásnak egész évben vannak tornái, amelyek folyamatosan népszerűvé teszik.

Több pénzt is befektetnek a fociba, mint például az online futó különböző hatásos reklámokba. Ezenkívül a rádió- és televízió közvetítések mind-mind fellendítették a sportág népszerűségét. Emellett a legjobban fizetett sportolók közülök kerülnek ki, és számos nemzetközi vállalat szponzorálja a legtöbb eseményt.

Valójában a labdarúgás a legtöbb kontinensen dominál, beleértve Európát, Afrikát, Dél-Amerikát és Ázsiát. Malajziában például a futball messze a legnépszerűbb sportág, amelyet a tollaslabda, a sepak takraw, a rögbi, a jégkorong és az autósport követ.

Ez az egyik legkedveltebb piac is, ha fogadásokról van szó (próbálja ki a Fogadás). A labdarúgás a számos malajziai fogadási oldal bármelyikén elérhető. A játékosok segítése érdekében pedig az összehasonlító oldalak áttekintik őket, és ajánlják a legjobbakat. Ha a malajziai fogadásokról van szó, a platform stratégiai útmutatókkal, valamint a biztonsággal és a jogszerűséggel kapcsolatos információkkal rendelkezik. A legjobb üdvözlő bónuszokat és cashback akciókat is igénybe veheti a kezdéshez.

Krikett

A krikett a második helyen áll, mivel tagadhatatlanul globális befolyása van, és becslések szerint 2,5 milliárd rajongója van. A krikett világbajnokság a bolygó legnagyobb tornái közé tartozik, amely rengeteg nézőt vonz. Elsősorban India, Pakisztán és Banglades miatt népszerű, de számos volt brit országban, például Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Ausztráliában is nézik és játszák.

A sportágban két csapat vesz részt, amelyekben egyenként 11 játékos próbálja a legtöbb futást elérni. A futásokat az ellenfél csapatának egy játékosa által dobott labda eltalálásával lehet elérni. 

Kosárlabda 

Új sportág az iparágban, hiszen a kosárlabda, ellentétben ősi társaival, a 19. század végén jelent meg. Ennek ellenére világszerte befolyásos sportággá tudott válni, és több mint 2,4 milliárd fős rajongótáborral rendelkezik.

A legtöbb kosárlabda rajongó az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában és Kínában van, de gyorsan terjed az egész világon. Azt is mondják, hogy a kosárlabdának esélye van arra, hogy a jövőben az USA legnépszerűbb sportja legyen, mert a nézettség egyre nő.

Jégkorong

A jégkorong azért csatlakozik a listához, mert világszerte több mint 2,2 milliárd rajongója van. A sportágnak két fő változata van: a jég- és a pályahoki. A jéghokit jégen játsszák, és Kanadában, az Egyesült Államokban és Skandináviában a legnépszerűbb. A mezei hokit füvön játsszák, és Pakisztánban és Indiában elterjedt.

Vannak más típusok is, köztük a görhoki és a padlóhoki. A listán szereplő összes többinél alacsonyabb a bevétele, de az idő előrehaladtával folyamatosan emelkedik. Ez azért van, mert a technológia megváltoztatta a sportvilágot, és a jégkorong több pénzt tud termelni a különböző események élő közvetítésével.

Tenisz

Világszerte népszerű sportág, több mint 1 milliárd rajongóval. A listán szereplő többi sportágtól eltérően, amelyeket csapatokban játszanak, a tenisz egyéni sport. A játékot egyénileg játszák egymás ellen, és mind a férfiak, mind a nők körében népszerű. Vannak párosok is, ahol mindkét oldalon két játékos játszik a másik ellen, akár azonos neműek, akár vegyesen.

Egy feszesen húrozott ütővel kell átütni a labdát, a háló felett, úgy hogy a másik térfélen pattanjon. A teniszpálya téglalap alakú, és akkor nyer pontot, ha az ellenfél nem a pályán belülre üti vissza a labdát.

A tenisz mindig a legnépszerűbb sportágak közé tartozik az olimpiai világjátékokon, ami szintén növeli a globális nézettségét. A leghíresebb teniszezők közé tartozik többek között Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal és Martina Navratilova.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását