2024. március 29. - Auguszta

Ezekre a szempontokra figyelj, ha bejárati ajtó vásárlás előtt állsz

Amennyiben még csak most építkezünk vagy felújítunk, akkor a bejárati ajtó is terítékre kerülhet. Érdemes inkább többször körbejárni a témát, mielőtt fejest ugranánk a vásárlásba, hiszen egy hosszútávú befektetésről van szó. A bejárati ajtó nemcsak otthonunk és értékeink biztonságáért felel, de egyben egy fontos esztétikai elem is. Egy ügyesen megválasztott kivitellel ugyanis klasszisokkal magasabb szintre emelhetjük lakókörnyezetünk megjelenését.
2022. április 21. csütörtök 09:55 - HírExtra

Nehezítheti döntésünket, hogy amíg korábban leginkább csak fából készült bejárati ajtók léteztek, addig ma már sokkal szélesebb a kínálat. Tulajdonságaiban mindegyik egy kicsit más-és más, de pont ez benne a szép. Na, de mi alapján válasszunk?

Biztonsági szempontok

Sajnos olyan világban élünk, hogy bárkivel megeshet, hogy betörnek az otthonába. Ez alapján pedig nem meglepő, ha a döntésünk során mérlegelnünk kell a biztonsági szempontokat is. A megkérdezettek valószínűleg 90%-a úgy vallaná, hogy egy acélból vagy alumíniumból készült nyílászáró bizonyul a legbiztonságosabb választásnak. Habár a két ajtótípus esetében valóban egy masszív ajtólapról van szó, nem ettől függ, hogy mennyire lesz nehéz áthatolni rajta.

 Biztonságtechnikai megerősítés nélkül gyakorlatilag nincs számottevő különbség az ajtó alapanyagok között. Sokkal többet nyom a latba a zárszerkezet minősége és egyéb felszereltségek megléte. A Realtherm által kínált műanyag bejárati ajtó modelleket például a MABISZ által minősített rúdzárakkal és leemelésgátló pántokkal szerelik fel, így értékeink teljes biztonságban lehetnek.

Későbbi karbantartás

A karbantartás gondolata az a tevékenység, amitől a legtöbb embernek égnek áll a haja. Az egész napos munka és a háztartás vezetés mellett valószínűleg senki sem szeretne még az ajtólap gondozásával is törődni. A bejárati ajtó pedig bizony állandóan használva van. Napjában többször is áthaladunk rajta, kinyitjuk-becsukjuk, hozzáérünk a felülethez, dörzsöljük, koptatjuk. 

Egy ilyen intenzív használat a nyílászáró elhasználódásához vezet, nem beszélve arról, hogy vannak olyan felületek, amik egyébként is folyamatos törődést igényelnek. Ilyen például a valódi fa ajtólap is. Amennyiben mi is azt a tábort erősítjük, akik hallani sem akarnak a karbantartásáról, akkor egy műanyag bejárati ajtó lehet a mi legjobb választásunk. A Realtherm kínálatában fellelhető Optimum, Elegant, Synego modellek például könnyen takaríthatók, teljes egészében gondozásmentesek, és még az erős igénybevétel sem fog ki rajtuk.

Hő-és hangszigetelés

Napjainkban kiemelt figyelmet érdemel az energiatakarékosság fogalma, amelyhez a nyílászárók is hozzájárulhatnak. Szerepük pedig hatványozottan életbe lép a családi házak esetében, ahol a bejárati ajtó az épület homlokzatán található. Egy műanyag bejárati ajtó például hatalmas lépés lehet otthonunk korszerűsítésében, hiszen hőszigetelés szempontjából a legjobb értéket általában ez az anyag nyújtja. 

A Realtherm-nél kapható Optimum és Elegant modelleknél már kétrétegű üvegezéssel is Ud=1,3 W/m2K a hőátbocsátási tényező, a Synego műanyag bejárati ajtó esetében pedig akár 0,82 W/m2K is lehet. Arról nem is beszélve, hogy a műanyag nyílászárók a hangszigetelés tekintetében is kiemelt figyelmet érdemelnek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását