2024. március 29. - Auguszta

Bírsággal hallgattatnák el a propaganda-népszavazás megbuktatóit?

Vasárnap több mint 1,6 millió ember fejezte ki érvénytelen szavazatával, hogy elutasítja a kormány manipulatív és félelemkeltő népszavazását. A népszavazás érvénytelensége mutatja, hogy Magyarországon többségben vannak azok, akik nem támogatják a kormány kirekesztő politikáját - írják civil szervezetek.
2022. április 11. hétfő 12:23 - HírExtra

"Öt nappal azután, hogy a kormány propaganda-népszavazása csúfosan megbukott, a Nemzeti Választási Bizottság hirtelen rájött, hogy a hónapok óta tartó kampány “áttöri a hatalomgyakorlás alkotmányos célját”. 

Az NVB 16 civil szervezetre - köztük olyanokra is, akik nem vettek részt az érvénytelen népszavazásra buzdító kampányban - 176 400 forintos, a kampány két főszervezőjére, az Amnesty International Magyarországra és a Háttér Társaságra pedig további 3-3 milliós bírságot szabott ki.  

Az összesen közel 9 millió forintos bírság annak a hatalmas közösségnek az elhallgattatását célozza, amelyik élve a szabad véleménynyilvánítás jogával, demokratikus úton buktatta meg a kormány propaganda-népszavazását. 

Az NVB is kiemelte annak fontosságát, hogy az ország sorsát érintő legfontosabb ügyek eldöntésében a polgárok közvetlenül, népszavazás útján is részt vehessenek. Vasárnap az emberek közvetlenül, a népszavazás útján üzenték meg: elég a putyini propagandából, elég a gyűlöletkeltésből! A népszavazás következménye egyértelmű: vissza kell vonni a putyini propagandatörvényt. Az NVB jogellenes határozata egy dologról árulkodik: már nem elég “csak” eltitkolni, hogy érvénytelen lett a népszavazás, a kormány megijedt, és most bírsággal akarja elhallgattatni azokat, akik érvénytelenítették a homofób és transzfób kampányát. 

“Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat. Egyértelmű, hogy a kampány és a civil összefogás sikeressége miatt próbálnak elhallgattatni minket. Az NVB határozatát a Kúrián fogjuk megtámadni, ez a nyilvánvalóan jogellenes bírság el fog bukni.” -- mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.  

“Az elmúlt hónapok megmutatták, mire vagyunk képesek együtt. A népszavazás érvénytelensége rengeteg embernek adott reményt. Nem fogjuk hagyni, hogy ezt elvegyék tőlünk. Folytatjuk a munkánkat egy mindenki számára biztonságos és szabad Magyarországért.” -- mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.   

AMNESTY INTERNATIONAL MAGYARORSZÁG 

BUDAPEST PRIDE 

EMBERSÉG EREJÉVEL ALAPÍTVÁNY 

HÁTTÉR TÁRSASÁG 

LABRISZ LESZBIKUS EGYESÜLET 

MAGYAR ASZEXUÁLIS KÖZÖSSÉG 

MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG 

MAGYAR LMBT SZÖVETSÉG 

NOÁR MOZGALOM 

ÖKOTÁRS ALAPÍTVÁNY  

PRIZMA KÖZÖSSÉG 

SZIMPOZION EGYESÜLET 

TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT (TASZ) 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását