2024. április 28. - Valéria

Gáz, nyugdíj, MÁV és média - nem áll le a parlament

A jövő hét első két napján, és várhatóan szerdán is tart ülést az Országgyűlés, de a végleges napirendről a házbizottság hétfői rendkívüli ülése dönt majd.
2010. november 28. vasárnap 09:21 - HírExtra
Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint hétfőn és kedden biztosan lesz ülés, szerdán viszont csak akkor ül össze a Ház, ha a Fidesz által kezdeményezett házszabálytól eltérést nem fogadja el a képviselők négyötöde. Mivel azonban az ellenzéki pártok már jelezték, hogy ezt nem támogatják, a Fidesz indítványa várhatóan nem kapja meg a szükséges többséget. Az előzetes információk alapján emiatt egy kétnapos és egy egynapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten.

A Fidesz-frakció két törvényjavaslat kapcsán is házszabálytól való eltérést kezdeményezett: azt szeretné, ha az egyszerűsített foglalkoztatásról, illetve a földgáz biztonsági készletezéséről szóló előterjesztések vitája és zárószavazása is hétfőn lenne. Ezt az indítványt az MSZP és az LMP még aznap elutasította, a Jobbik pénteken döntött úgy, hogy szintén nem támogatja a kezdeményezést.

Az Országgyűlés - a házszabálytól eltéréstől függetlenül - hétfőn elkezdi mindkét törvényjavaslat tárgyalását. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat szerint mégsem lehetne december elsejétől SMS-ben adatot bejelenteni; a földgáz biztonsági készletezéséről szóló indítvány pedig lehetőséget adna az energiapolitikáért felelős miniszternek arra, hogy rendeletben határozza meg a kisfogyasztók gázárát.

A Ház ugyancsak hétfőn lefolytatja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások általános vitáját. Ez az indítvány tartalmazza egyebek mellett: a magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek.

Hétfőn zárószavazás lesz az ügyvédekről, és a Kolontár melletti vörösiszap katasztrófát vizsgáló bizottság felállításáról szóló indítványokról. Ugyancsak voksolhatnak a képviselők a kormánytisztviselők jogállásáról, valamint a 2011. évi népszámlálásról szóló törvénymódosításokról, amennyiben ezeknél nem fogad el módosító indítványt az Országgyűlés.

Megválaszthatja a parlament a Magyar Államvasutak Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002-2010. közötti döntések vizsgálatára létrehozott országgyűlési vizsgálóbizottság alelnökét, tisztségviselőit és tagjait. (Az MSZP Göndör Istvánt, az LMP Jávor Benedeket javasolja a testület alelnöki posztjára. A bizottságban viszont csak egy alelnök dolgozhat. Ha erről az ellenzék nem tud megállapodni, akkor vagy a házelnök dönt az alelnök személyéről, vagy alelnök nélkül működik majd a testület.)

Az ügyvédekről szóló törvény módosítása szerint a jövőben a kamarai tagság feltétele lenne - a korábbi kritériumok mellett - legalább egy év ügyvédjelölti vagy alkalmazott ügyvédi joggyakorlat.
A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénybe bekerülne, hogy a jövőben olyan kormánytisztviselő is kinevezető lesz külképviseleti vezetőnek, aki betöltötte a 70. életévét. (Szapáry Györgyöt, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját az Országgyűlés külügyi bizottsága alkalmasnak találta a washingtoni nagyköveti posztra,kinevezéséhez azonban elengedhetetlen a benyújtott törvényjavaslat elfogadása.)

A jövő évi népszámlálásról szóló indítvány két hónapról egy hónapra csökkentené az adatfelvételi időszakot és egyúttal törölné az adatkörök közül a lakosság számára kényesnek minősülő vagyoni jellegű kérdéseket.

Az Országgyűlés hétfőn négy részletes vitát is lefolytat: a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekét, a PSZÁF-törvényét, az egyes pénzügyi tárgyú jogszabályok, valamint az egyes állami tulajdonú szakosított hitelintézetekre vonatkozó törvények módosításáét.

A tervezett napirend szerint a parlament kedden több mint négyórás időkeretben vitatja meg az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslatot, amely a jövő évtől lehetővé teszi a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását.

Az Országgyűlés kedden két olyan javaslat tárgyalását is megkezdi, amelyeket mások mellett Kósa Lajos debreceni polgármester és Tarlós István főpolgármester jegyez. A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény módosításával azt indítványozták, hogy a jövőben a képviselő-testületek csökkenthessék a polgármesteri díjat. A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosításában pedig azt kezdeményezték, hogy a fővárosi önkormányzaton túl a kerületekben, a megyei jogú városokban és a megyei önkormányzatoknál is lehessen több aljegyezőt kinevezni.

Ugyancsak kedden hat részletes vitát is lefolytat a Ház, közöttük az egyes büntető tárgyú törvények módosításáról szóló indítványét.

Ha lesz szerdán ülés, akkor azon várhatóan lezajlik a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások részletes vitája.

A csütörtöki házbizottsági ülés után elhangzott az is, hogy az Országgyűlés szerdán tárgyalhatja a médiaszolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot, több mint négyórás időkeretben.

Valószínűleg szintén ezen az ülésen voksolhatnak a képviselők az egyszerűsített foglalkoztatásról, illetve a földgáz biztonsági készletezéséről szóló előterjesztésekről is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását