2024. április 20. - Tivadar
Éppen három hete indult el Oroszország ukrajnai inváziója, továbbra is kemény harcok folynak, az orosz erők főleg nagyvárosokat bombáznak, így Kijevet, Harkovot és Mariupolt. Utóbbiban a legsúlyosabb a helyzet, folyamatosak a civil létesítmények elleni támadások, és humanitárius katasztrófa van kibontakozóban a városban.
2022. március 17. csütörtök 08:07 - HírExtra

 Közben tovább zajlanak az ukrán és az orosz fél közötti tárgyalások, és mindkét oldalról biztató nyilatkozatokat lehetett hallani. Oroszország jelezte, hajlik a kompromisszumra, amennyiben Ukrajnának Ausztriához vagy Svédországhoz hasonló semleges státuszt adnának, az ukrán fél részéről ez viszont csak szigorú biztonsági garanciákkal elképzelhető, melynek része lenne, hogy nyugati államok biztosítják, megvédik Ukrajnát egy újabb támadás esetén. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai Kongresszus előtt tartott rendkívüli beszédet videókapcsolaton keresztül, ahol a repüléstilalmi zóna bevezetését és további fegyverszállításokat kért. Előbbit továbbra sem kapja meg az Egyesült Államoktól az eszkaláció kockázata miatt, az utóbbit illetően azonban Joe Biden példátlan támogatási csomagot jelentett be. Az amerikai elnök első ízben nevezte háborús bűnösnek Vlagyimir Putyint, a hágai főügyész pedig jelezte, sürgős lépéseket tesznek az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására.  

A BBC-nek nyilatkozott név nélkül egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő az orosz invázió alakulásáról. Értékelése szerint általában igaz az, hogy az orosz előrenyomulás elakadt, ezért már készülnek az újabb csapatok Ukrajnába, egyes hírek szerint Oroszország távol-keleti végéből is érkezik majd erősítés. 

Forrás: MTI; portfolio.hu; BBC
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását