2024. március 29. - Auguszta

Ha túl olcsó az ingatlan

Hogyan állnak hozzá a vevők az átlagosnál alacsonyabb áron kínált ingatlanokhoz? Lecsapnak rá, nehogy elszalasszák a “jó vételt”, vagy pedig rendkívül óvatosan, gyanakodva, vizsgálódva közelítenek hozzá? Az ingatlanközvetítő elmondja tapasztalatait, és azt is, hogy milyen átverésekkel találkozott eddig.
2022. március 17. csütörtök 07:53 - HírExtra

Ami egyértelmű, hogy ha egy átlagosnál olcsóbb ingatlan kerül ki a piacra, akkor jóval nagyobb érdeklődés mutatkozik iránta, mint a többi ingatlan iránt - mondta Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője. Az is igaz ugyanakkor, hogy ezeknél sokkal körültekintőbbek az érdeklődők. Ez azt jelenti, hogy már az első hívásnál lényegesen több kérdés merül fel, jóval több részletet próbálnak tisztázni az érdeklődők, nem csak a szokásos időpontegyeztetés igénye merül fel. 

Ezekre az olcsóbb ingatlanokra a befektetők is jobban “ugranak”, de persze ők szakmaibb érdeklődésűek - tette hozzá a szakértő, aki szerint a vevők alapvetően az “olcsó húsnak híg a leve” megközelítéssel indulnak neki a vizsgálódásnak, szinte keresik a hibákat, mert meg akarják találni az okot, amiért az ingatlant olcsóbban hirdetik. 

Pedig gyakran az élethelyzet indokolja azt, hogy egy tulajdonos gyorsan meg akar szabadulni az ingatlanától, így olcsóbban is kínálja, mint a többiek. Például más városban kapott munkát, esetleg elúszott a hitel és fizetésképtelenné vált, hirtelen változás állt be a családi helyzetben - sorolja az ingatlanközvetítő. Ezek teljesen valós indokok lehetnek arra, hogy egy ingatlant alacsonyabb áron kínáljanak, hiszen gyorsan kell lépnie az eladónak.

 Ugyanakkor az esetek jelentős részében sajnos valóban előfordulnak problémák az olcsón kínált ingatlanokkal - melyet a tulajdonos nem akar az érdeklődők előtt feltárni -, esetleg kifejezetten “csalás” áll a háttérben - figyelmeztetett Garaba Gergely. 

Ezért feltétlenül körül kell járni mindig a lehetséges jogi problémákat, például, hogy osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetében van-e hitelesített megosztás, esetleg az ingatlan nem áll végrehajtás alatt, vagy hogy valóban tulajdonjogot, nem pedig bérleti jogot akarnak eladni. Ugyancsak fontos, hogy az állapotot is ellenőrizzük, többek között, hogy nincsenek-e rejtett hibák, felvizesedés, süllyedés, problémák a közművekkel, akár jogi értelemben, akár fizikálisan. 

Az átverés jellemzően abban áll, hogy a tulajdonosok ezeket a jellemzőket egyszerűen elhallgatják, vagy megpróbálják valamivel elfedni. Az ingatlanközvetítő az elmúlt évekből saját tapasztalatokat is említett. Így találkozott olyan esettel, amikor a felvizesedett lakásnál friss gletteléssel és festéssel akarták fedni a hibát, és igyekeztek olcsón, minél gyorsabban értékesíteni a lakást, mielőtt fény derülne a problémára. 

Szintén előfordult tető gyors aláfóliázása, mellyel megpróbálták elrejteni az egyébként indokolt tetőcsere szükségességét, mely hatalmas költséget jelentett volna az új tulajdonosnak. Vagy megsüllyedt ingatlannál a repedéseket próbálták eltüntetni, mely egyébként sikerült is az eladónak, így csak az értékesítés után két hónappal derült ki, hogy több millió forintos plusz költsége keletkezett az új tulajdonosnak a probléma rendbetétele miatt. 

Olyannal is találkozott Garaba Gergely, amikor régi polgári lakásban a szinte teljesen “elrohadt” régi parkettát egy olcsó laminált padló lerakásával fedtek el, valamint felhasználtak egy jó adag csavart is a probléma orvoslására annak érdekében, hogy ne nyikorogjanak a lécek. 

De előfordult az ingatlanközvetítői gyakorlatában kerítés önkényes áthelyezése is, mely azt a célt szolgálta, hogy nagyobbnak mutassa az ingatlant a tulajdonos, kihasználva azt, hogy a szomszéd már évek óta nem járt a területen. Természetesen itt a tulajdoni lap lehívásakor egyből kiderült a valós helyzet, így a tulajdonos hosszú perrel, az eredeti állapot visszaállításával volt kénytelen szembesülni. 

A fentebb felsorolt fizikai hibáknál természetesen adott a rejtett hibára való hivatkozás, és emiatt a visszafizetés igénylése, illetve az ügy jogi útra terelése. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez egy igen hosszú és kellemetlen folyamat lehet a vevő számára is, így nem szívesen vállalja fel. Ezért kell résen lenni minden ingatlannál, de legfőképpen azoknál, melyeket túl olcsón kínálnak, és ezeknél minden lehetséges problémaforrást alaposan meg kell vizsgálni még a vásárlás előtt - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását