2024. április 28. - Valéria

Magyarországról repült be a lezuhant drón Horvátországba

Csütörtök késő este pilóta nélküli katonai gép, egy felderítő drón zuhant le Zágráb külterületén. A drón Magyarországról repült a horvát légtérbe anélkül, hogy a magyar légvédelem bármi tett volna.
2022. március 11. péntek 14:10 - HírExtra

Csütörtök késő este pilóta nélküli katonai gép, egy felderítő drón zuhant le Zágráb külterületén. A becsapódás következtében 3 méter széles, 1 méter mély kráter keletkezett.

A horvát hatóságok péntek délelőtt erősítették meg, hogy a lezuhant tárgy egy szovjet gyártmányú drón volt. Zoran Milanović horvát elnök péntek délelőtt videóban jelentkezett be, elmondta: „Az objektum több mint 40 percig repült Magyarország felett, Horvátországban kevesebb mint hét percig repült, és Jarun térségében zuhant le, szerencsére személyi sérülés nélkül.”

A drón Magyarország légtere felől érkezhetett. Legalább 560 kilométert repült úgy, hogy a nyugati katonai szövetséghez tartozó horvát, magyar és román légvédelem látszólag nem észlelte.

Szakértők szerint Tu-141-esekkel jelenleg egyedül Ukrajna rendelkezik. Az ukrán fél tagadja, hogy az övék lett volna a lezuhant drón.

A horvát elnök felvette a kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnökkel, a NATO-val és az ukrán féllel is, vizsgálat indult az ügyben.

Szijjártó Péter külügyminiszter rövid facebook bejegyzésben annyit közölt, beszélt a horvát külügyminiszterrel, mint írja, „a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében”, a magyar kormány pedig szorosan együttműködik a horvát hatóságokkal az ügy kivizsgálása során.

A The War Zone katonai szakértői szerint a gép valószínűleg egy szovjet gyártmányú Tu-141 „Strizh” felderítő drón volt, amely valószínűleg súlyosan meghibásodott, ezért tévedhetett előbb a magyar, majd a horvát légtérbe, ahol végül lezuhant. A War Zone információi szerint jelenleg egyedül Ukrajna rendelkezik Tu-141-esekkel.

Forrás: telex.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását