2024. március 19. - József, Bánk

Kevés az álláskereső

Idén januárban 249 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében - emelte ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium pénteki közleményében.
2022. január 28. péntek 10:26 - HírExtra

A regisztrált álláskeresők tavaly decemberi számánál egyedül a két évvel korábbi havi adat alakult kedvezőbben az elmúlt három évtizedben. A téli hónapok jellemzően növekedést hoznak, a többi között a sokkal kevesebb mezőgazdasági vagy építőipari feladat miatt is. Bár a természetes szezonalitásnak betudhatóan decemberről januárra mintegy négy százalékos emelkedés mutatható ki, az év első hónapjában még sosem tartottak nyilván a jelenleginél kevesebb álláskeresőt.
    
A hazai foglalkoztatás nemcsak visszanyerte a vírusválság előtti formáját, hanem már felül is múlja korábbi teljesítményét - hangsúlyozta Schanda Tamás. Csaknem 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ez a legmagasabb érték a rendszerváltás óta. A legtöbb új munkahely a tartós versenyképességet megalapozó ágazatokban, például az IT szektorban vagy a tudományos-szakértői tevékenységben jött létre.
    
A munkanélküliek aránya a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. A baloldali kormányok kudarcos válságkezelése miatt 2010 januárjában ezzel szemben mintegy 400 ezerrel voltak többen az álláskeresők.
    
Az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány számos intézkedést tett és tesz a munkaalapú gazdaság megerősítéséért, a teljes foglalkoztatás eléréséért. Az egyre több ágazatban jelentkező munkaerőhiány rendezésében is segíthet az álláskeresők elhelyezkedése. 

Erre ösztönöz a Vállalkozások munkaerő támogatása, amelyben már több mint 38 ezer új munkavállaló felvételéhez igényeltek összesen 21 milliárd forintot. A fiatal szakképzettek, az alacsony iskolai végzettségűek és hátrányos helyzetűek bérköltségeit teljes egészében a program állja három hónapon át. Akár ezután is igényelhető fél évig az alaptámogatás, amelynek lehetséges legmagasabb mértéke az eddigi 100 ezerről február elsejével havi 150 ezer forintra emelkedik - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását