2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Még mindig bővül a kínai szolgáltatóipar

Tovább erősödött a kínai szolgáltatóipar teljesítménye novemberben, jóllehet az országban szórványosan megjelenő, újabb koronavírus-járványgócok miatt a növekedés üteme mérséklődött.
2021. december 3. péntek 09:11 - HírExtra

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének pénteken közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberben 52,1 pontra ereszkedett az októberi 53,8 pontról. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez. A kínai szolgáltatóipar teljesítménye ezzel a harmadik egymást követő hónapja bővült.
    
Az új megrendelések állománya novemberben az utóbbi három hónap legalacsonyabb mértékében bővült. A felmérésben részt vevő vállalatok a járványt és a járvány elleni korlátozó intézkedéseket okolták a kereslet gyengüléséért. Az új exportmegrendelések állománya is visszafogott ütemben növekedett csupán.
    
Az üzleti várakozásokat tükröző részindex a teljesítmény bővülésének mérséklődése ellenére fokozódó derűlátásról árulkodott. A szolgáltatóipari vállalatok a járvány globális megfékezését követően a kereslet élénkülésére számítanak.
    
A javuló optimizmus mentén a szektorban működő vállalatok a harmadik egymást követő hónapja bővítették foglalkoztatotti létszámukat. Az új munkahelyek száma ugyan visszafogott ütemben, de május óta a legnagyobb mértékben emelkedett.
    
A ráfordítási költségek inflációja tovább nőtt novemberben, ráadásul az elmúlt hat hónap leggyorsabb ütemében. A felmérésben részt vevő vállalatok elsősorban a munkaerőhöz kapcsolódó költségek növekedését, valamint a nyersanyag- és energiaárak emelkedését okolták emiatt.
    
A szolgáltatások árának növekedése mindazonáltal mérséklődött. Egyes vállalatok ezzel kapcsolatban megjegyezték: a gyenge kereslet miatt korlátozott mértékben emelhették csak az árakat.
    
A szintén pénteken közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index az októberi 51,5 pontról 51,2 pontra csökkent novemberben. A bővülés ütemének lassulását a szolgáltatóipar növekedésének mérséklődése idézte elő. A kínai feldolgozóipar teljesítménye enyhén növekedett a múlt hónapban.
    
Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte: a döntéshozóknak a döntéshozóknak változatlanul a kis-és középvállalatok támogatására kellene összpontosítaniuk. További, figyelemmel kísérendő problémákként jelölte meg a gyengülő foglalkoztatottságot, a háztartások bevételének korlátozott emelkedését, valamint a gyenge fogyasztói vásárlóerőt. Hangsúlyozta továbbá: a kínai vállalatokra változatlanul jelentős nyomást gyakorolnak a magas költségek, így a döntéshozóknak az inflációt is komolyan kell venniük.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását