2024. április 25. - Márk

30 éve az igazságosabb lakhatásért

A Lakhatás világnapján, október 4-én mutatta be a Habitat for Humanity Magyarország a hazai lakhatási mozgalom elmúlt 30 éves történetét összefoglaló tanulmányát, amely egyben a szervezet Éves lakhatási jelentésének második fejezete.
2021. október 5. kedd 10:31 - HírExtra

Az elemzés sorra veszi, milyen lakhatási civil kezdeményezések, szervezetek, mozgalmak határozták meg ezt a négy korszakra osztható időszakot, milyen főbb ügyek mentén szólaltak fel vagy tevékenykedtek ezek a szervezetek, valamint, hogy mi változott és maradt változatlan a rendszerváltás óta. A bemutatón az érdeklődők kötetlen beszélgetés keretében kérdezhették emlékeikről, tapasztalataikról a fejezetben említett szervezeteket képviselő 13 meghívott vendéget és a fejezet szerzőjét.
 
A Hajléktalanokért Társadalmi Bizottság 1989-ben megközelítőleg 3 millió magyarországi, lakhatási szegénységben élő emberről számolt be, ez az adat pedig az utóbbi 30 évben gyakorlatilag nem változott. Az elmúlt három évtizedben számos szervezet – legyen vidéki vagy fővárosi, jobb- vagy baloldali, professzionális vagy önsegítő kezdeményezés – tűzte zászlójára az igazságosabb lakhatás ügyét, a legtöbbször azonban komoly ellenszélben voltak kénytelenek dolgozni. Ezek a szerveződések sokszor nem ápoltak kapcsolatot egymással, a lakhatási válság más-más vetületeit érintették – sőt, esetenként még érdekeik vagy értékrendjük is ütközött –, a lakhatás ügye mégis összekötötte és a mai napig összeköti őket.

A Lakni kell! - A magyar lakhatási mozgalom elmúlt 30 éve alulnézetből címet viselő tanulmány ezeknek a potenciálisan szövetséges szervezeteknek az összességét tekinti lakhatási mozgalomnak. Sebály Bernadett (CEU Politikatudomány és Közpolitika Doktori Iskola), a fejezet szerzője előadásában is hangsúlyozta, a szöveg egyik „célja, hogy a mozgalmi hagyomány feldolgozásával segítse a most aktív szervezetek önreflexiós képességét, eredményességét, és a közöttük lévő lehetséges együttműködéseket.” Ezért a lakhatás világnapja alkalmából, október 4-én tartott bemutatón az elemzés rövid ismertetését követően is a párbeszédé volt a főszerep.

A tanulmány a rendszerváltástól napjainkig tartó időszakot négy korszakra bontja a lakhatási mozgalom dinamikusan változó szervezeti összetétele alapján, illetve a szakpolitikák tükrében. A bemutatón e korszakokra osztva, a fejezet szerzője mellett, számos olyan szervezet képviselőjétől kérdezhettek az érdeklődők, akik aktív részesei, meghatározó szereplői voltak a lakhatási kezdeményezéseknek. 

Forrás: Habitat.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását