2021. október 24. - Salamon

Ekkora a magyar GDP

Magyarország folyó áron számított bruttó hazai terméke (GDP) 2020-ban 11,5 milliárd forint híján 48 ezer milliárd forint volt, változatlan árakon számítva 4,7 százalékkal csökkent az előző évihez viszonyítva.
2021. október 4. hétfő 09:41 - HírExtra

Az egy főre jutó bruttó hazai termék összege 4,922 millió forint, vásárlóerő-paritáson számolva 22 ezer 216 euró volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberben felülvizsgált, de még mindig előzetes adataiból.

A revízió eredményeként a folyó áron számolt GDP 245 milliárd forinttal nőtt, az előző évhez mért visszaesés 0,3 százalékponttal 4,7 százalékosra csökkent. A kormányzati szektor ESA 2010-es uniós módszertan szerint számított hiánya a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 3,823 ezer milliárd forint, a GDP 8,0 százaléka volt, a korábban közölt 8,1 százalékkal szemben.
    
A túlzotthiány-eljárásról (Excessive Deficit Procedure - EDP) szóló és az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak szeptember végén megküldött jelentés szerint az idei évben a GDP nominális értéke 54 359 milliárd forintra várható, ami folyó áron 13,3 százalékos növekedést jelent. 

Az államháztartás uniós módszertan szerint számolt eredményszemléletű deficitje pedig 4079 milliárd forintra emelkedhet, ami 7,5 százalékos GDP-arányos hiánynak felel meg. Az EDP jelentés szerint a névértéken számolt konszolidált, úgynevezett maastrichti bruttó államadósság az év végére 43 195 milliárd forintot érhet el, ami a GDP arányában 79,5 százaléknak felel meg az egy évvel korábbi 38 417 milliárd forinttal és 80,1 százalékkal szemben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását