2024. március 19. - József, Bánk

Klasszikus burkolóanyag - a csempe

Mindenhol körülvesznek minket a burkolóanyagok, csempék, padlólapok, egyéb falburkolók. De miből is készül például a csempe?
2021. szeptember 20. hétfő 07:18 - HírExtra

Ez egy agyagalapú, égetett termék. Kétféle alapanyagból gyártják klasszikusan a csempéket. A vörös agyagból készülő darabok lazább szerkezetűek, könnyebben törhetnek, így vágáskor nagyobb lehet a veszteség. Arról ismerhetjük fel, hogy a kiégetés után is vörösesebb a csempe teste.

A fehér agyag alapanyagból készülő csempék ezzel szemben jobb minőségűek, erősebbek. Európában Németországban bányásszák a legjobb minőségű fehér agyagot. Hazánkban például Nyugat-Magyarországon vannak nagy hagyományai ennek a kézműipari ágazatnak. 

Agyagból születik a csodálatos burkolóanyag

Az agyagot ősidők óta használják égetett fazekastermékek készítésére. Igazából minden agyag alkalmas kerámiakészítésre, de az nagyon lényeges, hogy a benne lévő kaolin mennyire keveredett össze más anyagokkal, azaz mennyire „szennyeződött”. Miután kibányászták az agyagot, nem használják azonnal fel, hanem pihentetik, majd utána még jól átkeverik. Így kapnak egy viszonylag egynemű masszát.

A kész csempe persze nem csak agyagból áll, annak kb. 70%-át alkotja csak. Magyarországon például még tesznek bele mészkövet, riolittufát és őrölt kerámiahulladékot is. Az arányok eltérőek lehetnek. Az összes alkotóelemet alaposan elkeverik. 

Ez a süti nem ehető

A jól előkészített masszát még szárítják, és utána préselik belőle a megfelelő méretű csempe alaplapokat. Ismét a szárítási művelet jön, majd kiégetik. Igen érdekes, hogy az így kikerült égetett alaplapot biscuit-nek, sütinek nevezik a szakemberek.

Ezt követően aztán teljesen a tervezők képzelete szerint alakul az alaplap további sorsa. Rákerül a máz, mely meghatározza a csempe színét és fényességét vagy mattságát. Eltérő összetételű mázak eltérő végeredményt adnak. Utána még mintát is nyomhatnak rá. Majd még egyszer a kemencébe kerül a mázas égetésre. 

Milyen csempetípusokkal találkozhatunk?

Igen sokféle színű, mintájú, alakú, méretű és szilárdságú csempe kapható. Kopásállóságuk és minőségük persze igen eltérő lehet. Mindenkinek a személyes igényei, lehetőségei és ízlése határozza meg persze, hogy mit választ. Valószínűleg a kerámiacsempe a leginkább elterjedt és legszélesebb körben használt csempefajta. Lényeges szempont lehet ennek választásakor, hogy könnyen tisztítható. Ezt főképp a vizes helyiségekben szokták használni a falak burkolására, hogy védjék azokat a nedvesség okozta szennyeződésektől. 

Igen népszerű még a metrocsempe is, gyakorlatilag minden enteriőrhöz kiválóan passzol.

Csak megbízható helyről!

Lényeges, hogy milyen helyiséget és mekkora területet szeretnénk burkolni. A szín, a minta, a fényesség vagy matt kivitel ízlés kérdése. Fontos azonban, hogy csak megbízható és szakértő forgalmazót keressünk fel. A Csempehegyek webáruházban hatalmas és csodaszép választékot találhatunk, és ott biztosan szakszerű tanácsokkal segítik a vásárlókat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását