2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Momentum betámadja Orbánt a homofób népszavazási ötlete miatt

Amikor Orbán Viktor bejelentette a homofób és gyűlöletkeltő népszavazási kezdeményezését, a Momentum már akkor kiállt amellett, hogy ezek a kérdések sem jogilag, sem emberileg nem állják meg a helyüket. Szigeti Flóra, a Momentum igazságügyi szakpolitikusa megtámadta a Kúriánál népszavazási kérdéseket az alábbi szempontok szerint.
2021. augusztus 17. kedd 14:47 - HírExtra

A Momentum közleménye:

A kérdések:

- értelmetlenek. Olyannyira értelmetlenek, hogy nem tudni, hogy érvényes és eredményes népszavazás esetén milyen jogalkotással lehetne eleget tenni nekik. Nem tudni, hogy kit és mire köteleznek. Az NVB-nek és a Kúriának szigorú szempontrendszere van, a múltban sok, ennél sokkal precízebb ellenzék által benyújtott kérdést kihajítottak az egyértelműség hiányára hivatkozva (egyik kérdés sem felel meg az egyértelműség követelményének).

- valójában nem népszavazási kérdések, mert nem döntésre hívnak fel. A népszavazás lényege, hogy a nép hatalmát közvetlenül gyakorolva eldöntsön közérdekű kérdéseket. Egy igazi népszavazás arra kéri az embereket, hogy döntsenek egy bizonyos kérdésben. Ez a népszavazás nem döntésre hívja a választópolgárokat, hanem, hogy biankó felhatalmazást adjanak a kormány leegyszerűsítő politikájának.

- alkotmányellenesek. Egy népszavazással szemben elvárás, hogy akár az igenek, akár a nemek nyernek, a döntés megvalósítható legyen az alkotmány keretei között. A kérdések erre nem alkalmasak. Az egyik kérdés alapján, például, ha győznek az igenek, gyermekeknek korlátlanul lehetne szexuális médiatartalmat megjeleníteni. Ez ellentétes a gyermekek alapjogaival, és ellentétes az EU-s joggal is.

A jogi probléma azonban a kisebb probléma ezzel a népszavazási kezdeményezéssel. Ezek a kérdések, a kormány teljes kommunikációja az elmúlt időszakban a gyűlöletkeltésről szól. Miközben hangsúlyozzák a gyermekek védelmét, közben számtalan olyan gyermek életét keserítik meg, akiknek amúgy segítségre, támogatásra lenne szükségük. 

A Momentum szerint a gyerekeknek is joguk van az információkhoz, a képzésekhez szexuális a terén is, nem csak a szülőnek van joga a gyerekneveléshez. Szerintünk nem államosítani és betiltani kell a fiatalok szexuális felvilágosítását, hanem minél inkább ki kell azt szélesíteni. Az a gyermek, amelyik megfelelő korban kap széleskörű információkat a szexualitás kérdésköréről sokkal kevésbé lesz elveszett, sokkal jobban fogja ismerni önmagát és sokkal jobban fogja tudni támogatni azokat a társait, akiknek segítségre, támogatásra van szüksége. Szerintünk az állam feladata azt garantálni, hogy akár az LMBTQ témában, akár a nem kívánt terhesség megelőzésében a gyermekek idejében megkapják szakemberektől a személyes és szociális fejlődésükhöz szükséges információkat.

A kormánynak nem képzelt ellenségeket kellene kreálnia, és kisebbségeket üldöznie, hanem ha valóban fontos számukra a jövő generációinak fejlődése és biztonsága, akkor hagyják a szakembereket dolgozni és az értelmetlen kommunikációs fogásaikkal ne taszítsanak gyerekeket kirekesztettségbe.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását