2024. április 19. - Emma

Egyetlen kormány hiányzik a korrupció elleni küzdelemből

Az unió legkorruptabb kormánya miatt Magyarország nélkül kezdi meg működését az Európai Ügyészége - hívja fel a figyelmet az MSZP.
2021. június 1. kedd 09:57 - HírExtra

Az MSZP közleménye

"A mai napon, június 1-jén megkezdi működését az Európai Ügyészség annak érdekében, hogy biztosítsa az unióban az adófizetők pénzének védelmét a csalással és korrupcióval szemben. Magyarország azonban nem csatlakozott a szervezethez, mivel az Orbán-kormány - a felmérések szerint az Európai Unió legkorruptabb kormánya - úgy fél bármilyen külső vizsgálattól - így az Európai Ügyészségtől -, mint ördög a tömjénfüsttől.

Ha tisztességesen kormányoztak volna, akkor nem lenne félnivalójuk, azonban a Fidesz eleve azért hozta létre az illiberális államot, hogy Magyarország határain belül szabadon lophasson. Ezért fideszes a legfőbb ügyész, ezért fideszes az Alkotmánybíróság, ezért fideszes mindenki, aki ellenőrizhetné a kormányt. Orbánék éppen ezért akarják elkerülni, hogy számonkérhessék rajtuk a jogállamiságot, vagy az uniós pénzek felhasználását, mert azzal veszélyeztetnék a lopásra épülő hatalmukat.

Újból és újból bebizonyosodik, hogy az, ami ma van Magyarországon, csak formájában köztársaság, valójában önkényuralom, amit fel kell számolnunk. Nincs demokrácia ott, ahol a törvényeknek az a célja, hogy a hatalom érdekeit védje, ahol azért hoznak törvényeket, hogy azzal saját lopásaikat, visszaéléseiket, bűneiket legalizálják. Nincs jogállam ott, ahol a rendszer egyik jellemzője az elszámoltathatóság szinte teljes hiánya, hiszen az ellenőrzést garantáló fékek és ellensúlyok már nem, vagy csak alig érvényesülnek.

Az MSZP hisz abban, hogy egy normálisan működő demokráciában a mindenkori kormánynak nem kell tartania egy jogállamisági vizsgálattól, ahogyan attól sem, hogy egy független hatóság ellenőrizze az uniós források felhasználásának módját. Az MSZP – ahogyan azt a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában megfogalmazta – ezért is támogatja, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását