2024. május 9. - Gergely

Csodás ritkaságra bukkantak

Az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatának ritka és igen értékes példányára bukkantak Nagy-Britanniában.
2009. július 3. péntek 21:36 - HírExtra
A mindössze kétszáz példányban kinyomtatott dokumentum egyike kifogástalan állapotban van, a kew-i Nemzeti Levéltárából került elő, egy amerikai antikvárius talált rá hónapokkal ezelőtt, ám meglétét csak azután jelentették be hivatalosan, hogy megvizsgálták és katalogizálták a dokumentumot.

A nyilatkozatot az amerikai kongresszus hivatalos nyomdájában, a nyilatkozat aláírásának helyszínt adó Pennsylvania State House-tól csak néhány háztömbnyire lévő Market Street 48 alatt található John Dunlap műhelyében nyomtatták. A nyomdász neve ott látható minden példány alján.

A Függetlenségi Nyilatkozat ténylegesen az amerikai állam születési bizonyítványa, a világ történelmének egyik alapdokumentuma - mondta Edward Hampshire, a levéltár gyarmati szakértője.

A nyilatkozatot a Kontinentális Kongresszus fogadta el, amely bejelentette, hogy az akkoriban Nagy-Britanniával hadban álló tizenhárom gyarmat többé nem része a brit gyarmatbirodalomnak, hanem független államok.

A függetlenségi nyilatkozatot ötvenhatan látták el kézjegyükkel, akik között olyan államférfiak voltak, mint John Adams, Benjamin Franklin és Thomas Jefferson későbbi elnökök. A John Dunlap által nyomtatott példányokat 1776. július 5-én kora reggel először az alapítóknak osztották szét. Egy példányt eljuttattak a kongresszus újságjához, a többit pedig szétosztották a volt gyarmaton, hogy felolvassák a gyarmatosítóknak és a polgárőrségnek.

A most megtalált dokumentum a huszonhatodik előkerült példány az 1776. július 4-én kinyomtatott kétszázból.

A nyilatkozat 25. példányát 1989-ben egy bolhapiacon fedezték fel, és 2000-ben egy aukción 8,14 millió dollárért (1,58 milliárd forint) kelt el.

Az eredeti dokumentum a washingtoni Nemzeti Archívumban látható. Július 4., a függetlenség napja a USA nemzeti ünnepe.

A poszter méretű dokumentum megtalálásával már háromra emelkedett a brit Nemzeti Levéltárban fellelhető példányok száma. Mel Hide levéltári szóvivő elmondta, annak ellenére, hogy a dokumentum igen nagy értéket képvisel, nem fogják eladni. Nem zárkóznak el viszont attól, hogy amerikai intézményeknek kölcsönadják kiállításra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását