2024. április 19. - Emma

Melyik a legjobb fogimplantátum?

A fogbeültetés - precízebben: az implantációs fogpótlás - a legkorszerűbb eljárás az elveszett fogak pótlására. A különféle típusokból azonban kis túlzással Dunát lehet rekeszteni. Mi közöttük a különbség és hogyan válasszuk ki azt, ami ideális a számunkra?
2021. március 19. péntek 18:54 - HírExtra

Mi az a fogimplantátum? 

A fogimplantátumról sokszor beszélünk, de mit is jelent pontosan ez a kifejezés? Valójában egy mesterséges fogpótlásról van szó, amelynek szerkezete megegyezik a természetes fogak felépítésével. 

A fogimplantátum részei:

- A fogimplantátum foggyökeret helyettesítő része tulajdonképpen egy fémből készülő csavar. Ez a szó szűkebb értelmében vett implantátum, amely az állkapocscsontba csatlakozik.

- A felépítmény, ami az eredeti fog íny feletti részének (orvosi szakszóval a fog koronarészének) felel meg. 

- A kettőt egy apró fémalkatrész, az úgynevezett közti elem kapcsolja össze. 

Illusztráció: Dr. Németh Bálint
 

A fogimplantátumok csoportosítása méret szerint

Vékony implantátumok

Átmérőjük nagysága 2 és 3,5 mm közé esik, tehát meglehetősen keskeny implantátumokról van szó. Ideálisak lehetnek olyankor, ha az állkapocs csontállománya nem teszi lehetővé a nagyobb implantátumok beültetését, de ez a típus is biztonságosan képes ellátni a feladatát. A másik gyakori példa a használatukra, amikor a fogak sűrűn helyezkednek el, és az implantátumot közrefogó foggyökerek távolsága viszonylag kicsi. 

Standard méretű fogimplantátumok

Átmérőjük mérete  3,5-4,2 mm, ez a típus a legtöbbször beültetésre kerülő, “normál” fogimplantátum. Gyakori alkalmazási területe a frontfogak pótlása.  

Széles implantátumok

A legvastagabb fogimplantátumok, mivel átmérőjük 4,5-6 mm. A hátsó rágófogak pótlásához ideálisak. 

A fogimplantátumok típusai az anyaguk alapján

Az implantátumok készülhetnek:

- titániumból

- és cirkóniumból.

Az implantációs csavarokkal szemben támasztott három legfontosabb követelmény a megfelelő teherbírás, a tartósság, valamint az, hogy minél inkább szövetbarát tulajdonságú anyagból készüljön. 

A cirkóniumból készült implantátumok mindhárom szempontból kitűnő választást jelentenek. Nagy szilárdságúak és teherbírásúak, tartósak, és kiemelkedően szövetbarát tulajdonságúak. Ez utóbbinak köszönhetően a beültetés utáni csontosodás folyamata, vagyis az implantátum csontállományba történő integrációja harmonikus és viszonylag gyorsan végbemegy. 

A titán anyagú implantátumok is biokompatibilisek, még ha valamivel kevésbé is, mint a cirkonból készültek. A titán azonban rugalmasabb anyag, ami az implantátum kiemelésénél előnyt jelent. A mai, korszerű fogimplantátumok bennmaradási aránya bőven 95% felett van, vagyis nagyon ritkán fordul elő, hogy csere vagy egyéb ok miatt el kell őket távolítani. Ha azonban mégis erre kerül a sor, a titán implantátumokat jóval egyszerűbb kiemelni, a cirkónium esetében nagyobb a törés valószínűsége.  

Melyik számomra a legjobb fogimplantátum?

A kérdésre nehéz rövid választ adni, hiszen számos tényezőtől függ, kinek milyen implantátumra van szüksége. Ugyanakkor vannak olyan jellemzők, amelyekkel ideális esetben egy fogimplantátumnak rendelkeznie kell. Ilyen például a megbízható minőség, a tartósság, a nagy bennmaradási arány. 

Az implantátumokra is érvényes, ami a legtöbb termékre: a prémium minőség előállításához szükséges technológiát és szaktudást a nagy, neves gyártócégek képesek finanszírozni. Magyarán, ha a világ valamelyik vezető implantátumgyártójának termékét választjuk, biztosan kiváló termék mellett döntünk. 

Ilyen cég, illetve márka például a Straumann, amelynek neve világszerte a prémium kategóriás fogimplantátumok szinonimája. A cég mögött több évtizedes múlt, számtalan szabadalom, egyedülálló kutatási-fejlesztői háttér áll, aminek eredményeként valóban csúcsminőségű implantátumokat kínál. 

Ugyanakkor az implantátum típusáról általában nem egyedül, hanem a fogorvosunkkal együtt döntünk. És ez jól van így, hiszen az ideális típus kiválasztásához egy olyan szakember tudására is szükség van, aki fogászati implantáció specialistája. 

Ilyen specialista Dr. Németh Bálint szájsebész fogorvos is, aki az implantációs kezelések szakértője. Fővárosi, központi fekvésű rendelőjében a legkorszerűbb berendezések, eszközök és fogászati anyagok is rendelkezésre állnak. A fogimplantátumokkal kapcsolatos felvilágosításért - de más fogászati kérdéssel kapcsolatban is - forduljon hozzá bizalommal.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását