2024. április 23. - Béla
Biden elnök megpróbálja előfeltételekhez kötni Amerika visszatérését a Trump által 2018-ban egyoldalúan felmondott iráni atom-megállapodásba (JCPOA), Irán viszont abban az esetben egyezne bele az USA visszatérésébe az egyezményhez, ha Washington felfüggesztené az Iránnal szemben foganatosított összes szankciót – foglalta össze a kialakult helyzet lényegét a Magyar Békekör tudósítója pénteken.
2021. február 20. szombat 16:03 - HírExtra

Az amerikai külügyminiszter kérésére a JCPOA szerződés nyugat-európai tagjai, Franciaország, Nagy-Britannia, és Németország az Európai Unióval közösen nemzetközi konferenciával próbálnak Washington segítségére sietni, hogy presztízsvesztés nélkül újra csatlakozhasson a szerződő felekhez, egyszersmind kísérletet tegyenek arra, hogy a Nyugat számára előnyösebb feltételekkel tárgyalják újra a JCPOA egyezményt.

Jó diplomáciai érzékkel Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter nem kötelezte el országát egy ilyen konferencián való részvétel mellett, hanem értésre adta, hogy nem Iránnak kell elősegítenie az USA visszatérését az egyezményhez, hanem az USÁ-nak, mint a szerződésből kivált félnek kell megtalálnia a szerződéshez visszavezető utat. Irán a maga részéről tiszteletben fogja tartani az eredeti megállapodást, ha azt Amerika is tiszteletben akarja tartani. Mivel az eredeti egyezmény nem egyeztethető össze az Irán ellen hozott szankciókkal, azokat maradéktalanul fel kell függeszteni – adta értésre Zarif.

Az iráni atom-megállapodással kapcsolatos diplomáciai harc jól mutatja, ki tartja tiszteletben a nemzetközi jogot, és ki nem. Ki próbálja egyoldalú előnyszerzésre kiforgatni a kompromisszumos megállapodást, és ki ragaszkodik ahhoz, amiben eredetileg megállapodtak. A „pacta sunt servanda” elve arra kötelez minden szerződő felet, hogy tiszteletben tartsa a megállapodást. Ezt a jogelvet az USA szegte meg Trump elnöksége idején, most Bidenen múlik, hogy visszavezeti-e Amerikát a sokoldalú együttműködés rendszerébe – értékelte a helyzetet a Magyar Békekör tudósítója.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását