2021. március 4. - Kázmér

Kulturális mentőcsomagot szeretne az MSZP

Átfogó, jelentős és a koronavírus-járvány okozta károkat enyhítő kulturális mentőcsomagot sürgetett az Országgyűlés szocialista alelnöke pénteken, a magyar kultúra napján.
2021. január 23. szombat 10:41 - HírExtra

Hiller István az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón a kultúra nemzeti és európai identitást meghatározó szerepét hangsúlyozva közölte, a kultúra művelői ma nagy bajban vannak, mert zárva vannak a színházak, művelődési házak, koncerttermek, nem lehetnek fesztiválok, kiállítások.
    
Hozzátette: számos művésznek nincs, vagy alig van jövedelme, sokan közülük ételfutárként, kézbesítőként dolgoznak.
    
Problémaként beszélt arról is, hogy a közművelődési dolgozóktól a kormány elvette a közalkalmazotti státuszt és egy sokkal labilisabb, kevésbé biztonságos munkaviszonyt kényszerített rájuk.
    
Hiller István elmondta, voltak helyes lépések, adó- és járulékcsökkentések, garázskoncertek, de mindez kevés.
    
A volt oktatási miniszter azt mondta, a sport jelentőségét nem vitatja, de "égbekiáltó a különbség" a kultúrára és a sportra jutó kormányzati juttatások mértéke között.
    
Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem mellett egy másfajta is folyik az országban: a kormány és a kormánypártok a politikai és a gazdasági tér elfoglalása után most a szellemi, intellektuális tér elfoglalására tesznek kísérletet.
    
Hangsúlyozta, ha az ellenzéki pártok megkapják a választói felhatalmazást, akkor garantálni fogják az alkotói, művészi szabadságot. A politika nem fog beleszólni abba, ki, mit és hogyan rendez, ír vagy alkot - tette hozzá, úgy folytatva: nem lesz politikai elvárás a művészekkel szemben.
    
Hiller István azt mondta, a politikának az a feladata a kultúra területén, hogy teret és keretet biztosítson, lehetőséget nyújtson és legfőképp békén hagyjon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását