2021. január 19. - Sára, Márió

Megnyílt az út az online igényelhető lakáshitelek előtt

Hat pontos csomagot jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter, melynek célja a pénzügyek intézésének egyszerűsítése és olcsóbbá tétele. A bevezetés előtt álló intézkedések a hiteligénylésre is hatással lesznek.
2020. november 25. szerda 09:02 - HírExtra

A Gazdaságvédelmi operatív törzs hat intézkedést fogadott el kedden, ezek mindegyike egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá teszi a pénzügyekkel kapcsolatos ügyintézést – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook oldalán az operatív törzs ülését követően.

“Megnyílhat az út az online igényelhető lakáshitelek előtt, az elektronikus földhivatali ügyintézés és az adatbázis-alapú értékbecslés bevezetésének köszönhetően” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője, aki hozzátette, hogy a bejelentett intézkedéseknek köszönhetően a jelenlegi három-négy hetes ügyintézési idő is rövidebbé válhat.

Mindemellett a szakértő felhívta a figyelmet: bár a közjegyzői ügyintézés és értékbecslés díjai korábban több tízezres költséget jelentettek a lakáshitelt igénylő ügyfelek számára, ma már több hitelintézet is átvállalja ezeket a költségeket különböző jóváírási akciók keretében. Ennek köszönhetően tehát a hiteligénylés költségei jelentősen nem fognak csökkenni. 

Az alábbi hat intézkedést jelentette be Varga:

Ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre. Ez a pénzügyminiszter tájékoztatója szerint 50-60 ezer új helyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.

Kiterjesztik az elektronikus banki ügyintézést, így a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűbbé válik a pénzügyek intézése. A várakozások szerint akár évi kétmillióval is csökkenhet a személyes banki ügyintézések száma.

Elektronikusan is elérhető lesz a földhivatali ügyintézés, ennek köszönhetően az ingatlanszerzéssel, vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok feldolgozása is egyszerűbbé válik - ez évente akár 130 ezer ügyet is érinthet. 

Az ingatlanok értékbecslése díjmentessé válhat azok számára, ahol a szemle nem személyesen történik, hanem azt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok. Erre akár az ingatlanügyletek egyharmadában is sor kerülhet - így az ügyfelek megspórolhatják az értékbecslés költségét, ami akár 30-50 ezer forint közötti összeg is lehet.

Szintén az ingatlanvásárlást könnyítő intézkedés, hogy a közjegyzői ügyintézés felgyorsul és egyszerűsödik.

Bevezetik a digitális dokumentumkezelést is, ami a bankszámlatulajdonosokat fogja érinteni. 

A hat pontot Varga Mihály tájékoztatása szerint rövid időn belül bevezetik.

Az automatizált értékbecslés gondolata nem először merült fel Magyarországon - közölte Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője. A Takarékbank ugyanis néhány héttel ezelőtt közleményben jelezte, hogy náluk már kísérleti fázisban működik egy ilyen rendszer, a tesztelési fázis során pedig azt tapasztalták, hogy az automatikus értékelő modell pontosabb becslést ad, mint a jelenleg használt indexálás. 

Forrás: Bank360.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását