2024. március 29. - Auguszta

Izrael túl volna a nezehén?

Tovább csökkent a koronavírus-járvány hevessége Izraelben, de még mindig több mint négyezer új fertőzöttet találtak kedden, és egy héttel meghosszabbították a rendkívüli járványhelyzetet - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.
2020. október 7. szerda 10:29 - HírExtra

Az utóbbi napokban csökkent, szerdán 10,5 százalékos volt a tesztek között a pozitív esetek aránya, amely két hete még 13-14 százalék körül járt.
    
Az egészségügyi minisztérium illetékesei szerint ez azt jelzi, hogy visszaszorulóban van a járvány az országos zárlat harmadik hetében, noha a 12-es kereskedelmi televízió híradása szerint az ultraortodoxok körében továbbra is a tesztek közel negyede mutat pozitív eredményt.
    
A kormány telefonos szavazással kedd este újabb héttel meghosszabbította a rendkívüli járványhelyzetet, amely szerint továbbra is csak legfeljebb ezer méterre lehet elhagyni a lakóhelyet, csakis ebben a körzetben lehet tüntetni és imádkozni.
    
A szigorú szabályok ellenére - és részben ezekkel szemben - ismét tömegek vonultak az utcákra és a kereszteződésekbe kedd este, és több száz helyi tüntetésen követelték Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását.
   
 Súlyos összecsapások voltak a rendőrök és a sátoros ünnepen gyülekező ultraortodox vallásos tömeg között Jeruzsálemben és a harediek Modiin Illit nevű városában is.
    
A helyi médiában elsősorban a jelentős köztisztviselők és a politikusok szabálysértéseit taglalják, ugyanis sorra derült ki róluk az utóbbi napokban, hogy megszegték a gyakran általuk megszavazott szigorú szabályokat. Nadav Argamanról, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat vezetőjéről is megírták, hogy vendégül látta rokonait a sátoros ünnepen otthonában, noha idén ez szigorúan tilos.
    
 Roni Gamzú koronavírus-ügyi kormánybiztos szerint a kormányzat emberei és a politikusok sorozatos lebukása jelentősen aláásta a lakosság bizalmát vezetőikkel, valamint a szabályok betartásának fontosságával szemben.
   
 A közbizalom elvesztését jelzik a 12-es tévé kedd esti híradójában bemutatott új közvélemény-kutatási adatok. A Netanjahu vezette jobboldali kormányzó Likud párt mandátumainak száma 26-ra csökkenne a 120 tagú kneszetben a jelenlegi 36-ról, ha most tartanák a választásokat, viszont a Likudot megközelítve 23-ra nőne a Naftali Bennet vezette Jobbra (Jamina) párt képviselőinek száma a mai 5-ről.
    
Az ellenzékben lévő Bennet az utóbbi hónapokban minden közszereplése alkalmával csakis a koronavírus-válság kezelésével kapcsolatos javaslatokat és bírálatokat közölt, és tartózkodott a napi politikai harcoktól, miközben Netanjahut elsősorban azért bírálják a helyi médiában, mert a koronavírus ügyeit elhanyagolva saját politikai túlélésével és napi politikai ügyekkel foglalkozik.
    
A 12-es tévé mérése szerint a lakosság 65 százaléka elégedetlen a járvány kezelésében a kormányfővel. A pandémia első, tavaszi hullámának végén több mint 60 százalék volt elégedett a miniszterelnök tevékenységével.
    
A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 278 932-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Kedden 4682 új esetet regisztráltak, és jelenleg 61 927 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.
    
A SARS-CoV-2 vírus okozta  betegségben február óta 1806-an haltak meg Izraelben, jelenleg 1618 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 879-en súlyos állapotban vannak, és 240 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását