2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Belvárosi és Székelyföldi korrupció?

Felszámolja a Gyilkos-tó körüli turizmus fellendítésére 24 évvel ezelőtt létrehozott közös cégét Gyergyószentmiklós és Budapest V. kerülete - közölte hétfői számában a Krónika.
2020. augusztus 17. hétfő 14:27 - HírExtra

A lap beszámolója szerint a Monturist Kft. megszüntetéséről a cég Budapesten tartott közgyűlése döntött múlt csütörtökön. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta: hamarosan felértékeltetik a cég tulajdonában álló ingatlanokat, javakat, majd Gyergyószentmiklós megvásárolja a budapesti belváros részesedését.
    
Budapest V. kerülete és székelyföldi testvérvárosa a gyilkos-tói idegenforgalom fellendülését várta a közös cég 1996-os létrehozásától. A Monturist Kft.-ben Belváros-Lipótváros 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, Gyergyószentmiklós 48 százalékos, a városi közüzemek pedig egyszázalékos résszel bírnak.
    
A Krónika közölte: a tervezett fejlesztésekből alig valósult meg valami, és egy idő után a cég a fejlesztések hátráltatójává vált, hiszen a szervezeti forma nem tette lehetővé pályázati források lehívását.
    
A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2015 májusában emelt vádat Mezei János volt gyergyószentmiklósi polgármester ellen. A vádhatóság szerint Mezei hivatali visszaélést követett el, amikor a város nevében eladott egy olyan telket, amely a Monturist Kft. tulajdonában volt.
    
A per során az V. kerületi önkormányzat jelezte, hogy nem tekinti károsultnak magát. A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben kétszer is polgármesterré választott Mezei János 30 napot előzetes letartóztatásban, 60 napot házi őrizetben töltött.
    
A 2018 novemberében a Magyar Polgári Párt elnökévé választott politikust 2018 júliusában első fokon felmentette a Hargita Megyei Törvényszék, azonban a másodfokon eljáró Marosvásárhelyi Táblabíróság, formai hibákra hivatkozva, visszaküldte az ügyet első fokra 2019 novemberében.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását