2024. március 19. - József, Bánk
Az év végén vagy 2021 elején kezdődhet meg az orosz Vektor kutatóközpont által a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcina tömeggyártása - jelentette ki Ilnaz Imatgyinov, a novoszibirszki székhelyű Állami Virológiai és Biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Rosszija 24 televíziónak.
2020. július 29. szerda 16:42 - HírExtra

"Az általam ismert adatok szerint az ipari partnerek készek a vakcinakészítmények regisztrálása után megkezdeni az üzemi gyártást. Ha nem tévedek, ez az év végén vagy a jövő év elején lesz" - mondta Imatgyinov.
    
A Vektor vezetője nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy addigra a lakosság többsége megszerzi az immunitást az új koronavírussal szemben. Rámutatott, hogy könnyű lefolyású betegség után az antitestek csak néhány hónapig maradnak meg a szervezetben, ezért nem világos, hogy milyen hatást válthat ki benne a járvány egy esetleges második hulláma.
    
A Vektor - Oroszországban másodikként - hétfőn kezdte meg oltóanyagának klinikai tesztelését. Elsőként a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett vakcinát próbálták ki önkénteseken, vezető katonai és polgári klinikák bevonásával.
    
Ennek bejegyzését az Interfax szerint augusztus 10-12-re várják, de a nyár utolsó hónapjában még csak szelektíven fognak oltani vele - elsősorban orvosokat, pedagógusokat és több mint 1500, ambulásan megfigyelendő önkéntest. A hírügynökséget úgy tájékoztatták, 5-6 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy meggyőződjenek az oltóanyag hatékony és ártalmatlan voltáról. A vakcinát jelenleg az orosz gyógyszerszakértői tudományos központ ellenőrzi.
    
Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az amerikai CNN hírtelevíziónak nyilatkozva a vakcina kifejlesztésének ütemét az első műhold 1957-ben történt felbocsátásához hasonlította.
    
"Az amerikaiakat meglepte, amikor meghallották a szputnyik jelzéseit. Ugyanez történik ezzel a vakcinával is. Oroszország fogja elsőként megszerezni" - idézte Dmitrijevet az Amerika Hangja orosz kiadása.
    
A CNN rámutatott, hogy Oroszország nem közölt adatokat kutatásairól, ezért nem tudták ellenőrizni az oltóanyag hatékonyságára és veszélytelenségére vonatkozó állításokat.
    
Az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5475-tel 828 990-re emelkedett az elmúlt egy nap alatt Oroszországban a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Ez 0,7 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 26,8 százaléka tünetmentes.
    
Oroszország a negyedik helyen áll a világban a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (4 352 084), Brazília (2 483 191) és India (1 531 669) után.
    
Az aktív esetek száma 2810-zel 194 984-re csökkent. A halálozások száma 169-cel 13 673-ra, a gyógyultaké pedig 8116-tal 620 333-ra emelkedett. Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 671-gyel 239 986-ra, az elhunytaké 13-mal 4434-re, a gyógyultaké pedig 625-tel 176 437-re nőtt.
    
Az országban a járvány kezdete óta több mint 27,5 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 242 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 260,6 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
    
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak kijelentette: Moszkvának nem volt tudomásra róla, hogy Aljakszadr Lukasenka orosz elnök elkapta a Covid-19-et. Peszkov kedden, amikor Lukasenka közölte, hogy tünetmentesen átesett a betegségen, igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő egészséges.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását