2024. március 19. - József, Bánk

A mobil robotok átveszik az uralmat?

A robottechnológia elképesztő iramban fejlődik, egyre több munkafolyamatot végeznek a robotok. A dolgok internete (IoT) és a Big Data technológiák a robotok esetében azt jelentik, hogy a robotok képesek valós idejű adatokat szolgáltatni magukról, egymással hálózatba kötve “kommunikálni” egymással. A legtöbb ipari robot azonban még ma is fix helyen dolgozik, nehezen mozdítható. Az előrejelzések szerint ez a helyzet hamarosan változni fog. Az elkövetkezendő tíz évben több millió robot áll majd munkába, 2030-ban az összes legyártott robot háromnegyede már mobil lesz.
2020. március 17. kedd 08:57 - HírExtra

Milyen trendek várhatók a következő évtizedben?

Az ABI Research előrejelzései alapján 2022-ben a mobil robottechnológia át fogja venni a vezetést a hagyományos robotikával szemben. Az alkalmazási területek és felhasználási módszerek is tovább bővülnek majd, a gazdaság egyre több szegmensét érintve. A mobil robotika az anyagmozgatásban már most is erősebb a hagyományos technológiánál, de az önvezető targoncák és egyéb beltéri járművek elterjedésével a vezető szerepe tovább fog erősödni.

Néhány kiemelkedő cég a mobil robotika világából

Az Amazont sokan még mindig egy hatalmas webáruháznak képzelik, holott a digitális átalakulás technológiáinak élenjáró fejlesztője és szolgáltatója. Az Amazon Cloud Services és az Amazon Robotics ékes példái ezeknek. Az Amazon 256.000 járműből álló automata vezérlésű járműparkjával piacvezető az anyagmozgató robotok területén.

A Mobile Industrial Robots olyan autonóm mobil robotcsaládot fejlesztett ki, melynek egyik tagja a MiR1000 1000 kg tömeget képes mozgatni.

A Columbia/Okura és az Universal Robots egy mobil együttműködési rendszer, a miniPAL kifejlesztésére szövetkeztek. Ez ötvözi a cobot és mobil robot technológiákat számos alkalmazási lehetőséget biztosítva az anyagmozgatásban, a csomagolásban és a gépi megmunkálásban úgy, hogy a cobotok áttelepítése és új feladatokra való átállítása könnyen megvalósítható legyen.

Figyelmet érdemlő hazai megoldások 

Az Omron cég, amely az orvosi eszközeivel vált ismertté Magyarországon, kifejlesztett egy autonóm mobil manipulációs rendszert, amely egyesíti az önmagát navigálni képes robotot és egy cobot kart. Ez a robot képes az adatok elemzésével megállapítani, hogy hol van rá szükség, el is tud jutni oda, és el is végzi a szükséges feladatokat, például árufeltöltést, rakodást. 

A hazai ipari automatizálás egyik meghatározó szereplője, a Promatech figyelemmel kíséri a korábban említett trendeket és igény szerint akár mobil robotok alkalmazásával készít megvalósítási tervet ügyfeleinek.

Összegzés

Bár a robotika ipari alkalmazásainál ma még főként a helyhez kötött megoldások dominálnak, a mobil robotok térnyerése megállíthatatlan. A következő évtizedben ezek a mobil robotok számos, ma még meghódítatlan alkalmazási területre fognak beszivárogni, és mozgathatóságuk miatt még gazdaságosabbá válnak majd.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását