2024. március 29. - Auguszta

Mennyivel olcsóbb most az agglomeráció?

Az agglomeráció elsősorban alacsonyabb áraival vonzza a vevőket, ugyanakkor ezek az árak a Budapest környéki településeken is széles skálán szóródnak. Nem csak a távolság, hanem a tömegközlekedési lehetőségek, vagy a lakosság összetétele is nagyban befolyásolja az árakat.
2020. február 26. szerda 14:19 - HírExtra

 

Ahogy elhagyjuk Budapestet, érezhetően csökkennek az árak az ingatlanpiacon, és minél jobban eltávolodunk a fővárostól, annál inkább - mondta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki a kerülethez közel eső agglomerációs településeken is aktív. Ez azt jelenti, hogy amint elhagyjuk a városhatárt, legalább 10-20 százalékkal alacsonyabb ingatlanárakkal találkozhatunk. A legolcsóbb errefelé Kerepes, mivel ez esik a legtávolabb, és Kistarcsa a legdrágább, éppen Budapesthez való közelsége miatt.

 Ugyanakkor egy másik kulcsfontosságú tényező az árakat tekintve az, hogy érinti-e a HÉV az adott települést, és mennyire közel található egy-egy ingatlan a HÉV-megállóhoz. A kelet-pesti agglomeráció esetében mind Kistarcsa, mind pedig Csömör és Kerepes irányában közlekedik a HÉV, de még Gödöllő esetében is értéknövelő tényező, míg Nagytarcsa helyzetét pont a HÉV hiánya rontja - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból. 

A HÉV által érintett településeknél az számít ideálisnak, ha egy 10 perces sétával megközelíthető valamely HÉV-megálló. Ha ennél távolabb esik, az 5-10 százalékos csökkenést eredményez az ingatlanárban. A HÉV-hez való közelség egyébként nem csak jobb közlekedést jelent, hanem azt is, hogy ezeken a területeken jobb az infrastruktúra, több a bevásárlási lehetőség, “nagyobb az élet”, ott találhatók a közintézmények, ami jelentős előny.

 Hasonló a helyzet a dél-pesti agglomeráció esetében is, ahol Dunaharaszti és Szigetszentmiklós számít drágább településeknek, ezek esnek közelebb a városhatárhoz, és ezeket érinti a HÉV is. Ugyanakkor ezek a települések is olcsóbbak, mint a közelükben található Csepel, annak ellenére, hogy utóbbi esetében az utóbbi hónapokban határozott árcsökkenést lehet tapasztalni, miközben az agglomerációban most inkább a kivárás jellemző - jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. 

Az érdeklődők a dél-pesti agglomerációs településeken 22-25 millió forintért keresnek eladó, használt házakat, a lélektani határ 30 millió forintnál húzódik. Dunaharaszti egy kicsivel drágább, mint Szigetszentmiklós, így ott 35 millió forintos határról beszélhetünk. Ezért az árért régi kockaházakat lehet vásárolni, melyek természetesen felújítandók. Ezzel szemben Csepelen 30 millió forintért kétszobás lakást kínálnak a központban, bár az ingatlanközvetítő szerint ennyiért túl van árazva. Ugyanakkor Csepel királyerdei részén a 48 millió forintért kínált, nagy családi házra is jelentős érdeklődés mutatkozik.

 De a kelet-pesti agglomerációs településeken is lehet már 30 millió forint környékén találni házakat, ami a kapcsolódó pesti kerületek esetében szinte lehetetlen, hiszen a XVI. kerületben is 50 milliónál indulnak az árak, és ezért az összegért olyan házat lehet kapni, ami épp megmenekül a bontandó kategóriából - mondta Sebestyén Tamás. Nyilván nem újszerű ingatlanról van szó az agglomerációban sem 30 millióért, hanem 50-60 éves házakról, de azért akad közöttük olyan, mely egy kisebb felújítással már költözhető. Általában a vevők dilemmája az, hogy egy jobb állapotú lakást vegyenek a XVI. kerületben, vagy pedig egy felújítandó családi házat az agglomerációban - tette hozzá. 

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet az agglomerációs ingatlanárak kapcsán, hogy még azonos távolság és megfelelő közlekedés, illetve ellátottság esetében is előfordulhatnak komolyabb eltérések az árban az agglomerációs települések között. 

Példaként említette meg Budaörsöt és Érdet, melyek között - mint fogalmazott - “ég és föld a különbség”. Ez a két legnagyobb település a dél-budai agglomerációban, ugyanakkor Budaörs esetében olyan árakkal találkozhatunk, mint a XI. kerületben. Ennek oka elsősorban a lakosság összetétele, bár nyilván a fejlesztések és a már meglévő infrastruktúra között is lényeges különbséget láthatunk. 

Ennek következtében nagyjából fele annyiba kerülnek az ingatlanok Érden, mint Budaörsön. Míg az előbbinél már 30-40 millió forintért találhatunk eladó családi házat, addig a XI. kerületben vagy Budaörsön 70-80 millió forint alatt semmit sem lehet kapni. De ugyanez igaz a lakásokra, bár Érden a lakásállomány kifejezetten szerény, így ha felbukkan egy-egy lakás a piacon, azt gyorsan elviszik - tette hozzá a szakértő. 

Budaörsön tehát azok keresnek ingatlant, akiket az élethelyzetük, például a munkájuk odaszólít, vagy megtehetik azt, hogy budai kerületi árakon vásároljanak egy kiváló adottságú és szép településen. Érd ugyanakkor az egyik legjobb ár/érték aránnyal rendelkező agglomerációs település, illetve kifejezetten nagy város, mely a szomszédos Nagytéténynél is jóval kedvezőbb ingatlanárakkal vonzza a vevőket. 

Sebestyén Tamás szerint egyébként nagyon érezhető az, hogy az emberek számára az ár most a kulcstényező, és sokan kényszerből vásárolnak az agglomerációs, illetve az olcsóbb településeken a pesti kerületek helyett. De Marosvölgyi Gabi is azt hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a minél olcsóbb ingatlanokat keresik az agglomerációban is.

Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását