2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vége lehet az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak

Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes január 13-án háromnapos látogatásra Washingtonba utazik, ahol aláírja az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus megoldását célzó részmegállapodást - jelentette be Kao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján Pekingben.
2020. január 9. csütörtök 12:48 - HírExtra

    A bejelentéssel a kínai fél megerősítette a látogatás időpontjáról szóló sajtóértesülést, ami azt követően röppent fel, hogy Donald Trump amerikai elnök egy december 31-én közzétett Twitter-bejegyzésben egyoldalúan kijelölte a január 15-ét, mint az aláírás dátumát. Trump bejegyzésében egyúttal azt is közölte: az aláírást követően egy későbbi időpontban Pekingbe látogat majd - ezt azonban kínai részről még nem erősítették meg.

    A több mint másfél éve tartó kereskedelmi háború lezárására irányuló részmegállapodás tartalmára vonatkozóan egyelőre a felek nem közöltek részleteket, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló csupán annyit közölt, hogy a megállapodás első szakaszának részeként Kína két éven belül további 80 milliárd dollár értékben vásárol majd amerikai mezőgazdasági termékeket. 

Ennek némileg ellentmondott a kereskedelmi tárgyalásokon személyesen részt vevő Han Csün, kínai mezőgazdasági és vidékügyi miniszterhelyettes hétvégi nyilatkozata, miszerint Kína nem emeli a gabonára vonatkozó behozatali kvótáit, így ugyanis a kínai megrendelők nem tudják számottevő mértékben bővíteni az amerikai kukorica, rizs, illetve búza behozatalát. A kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön azonban hangsúlyozta: a gabonakvóták fenntartásáról szóló döntés nem akadályozza az amerikai mezőgazdasági termékek behozatalának bővítését.

    Emellett várhatóan az egymás áruira kivetett pótvámok mérséklését írhatja elő az egyezmény első szakasza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását