2024. március 29. - Auguszta

Élénk magyar kiskereskedelem

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 8,5 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2019. június 5. szerda 12:02 - HírExtra
 

Az adat jelentős élénkülést mutat, mivel márciusban a naptárhatástól megtisztítva 4,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve, szezonális kiigazítással - ugyancsak a húsvéthatás miatt - 5,9 százalékos volt a növekedés.

Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a KSH.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1001 milliárd forint volt. Ennél nagyobb nominális forgalom csak a legutóbbi két év decemberében volt nyilvánvalóan a karácsonyi vásárlások miatt, illetve, kivételesen, tavaly októberben is.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagok forgalmában realizálódott.

A nem élelmiszer jellegű üzletek forgalmában az iparcikk jellegű vegyesboltok forgalma az előző két hónaphoz hasonlóan 18,4 százalékkal nőtt, a bútort és műszaki cikkeket árusító üzleteké 7,4 százalékkal. A gyógyszer és gyógyászati termékek szezonálisan kiigazított forgalma az előző havi stagnálás után 9,9, az illatszerboltok eladásai 6,4 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisit. A csomagküldő és internetes áruházak forgalma a hosszú ideje megszokott élénk ütemben, 28,7 százalékkal nőtt, a használtcikkek forgalma 0,9 százalékkal csökkent.

Az év első négy hónapjában 6,8 százalékkal nagyobb volt a naptárhatástól megtisztított és a kiigazítatlan forgalom is, mint a múlt év azonos időszakában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását