2024. március 29. - Auguszta
Nem centralizált, szövetségi állami jellegű, hanem föderális Európára van szükség, amely a keresztény értékeket szem előtt tartja és képes önmagát megvédeni - mondta az osztrák alkancellár hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.
2019. május 7. kedd 07:10 - HírExtra
 

Heinz-Christian Strache kiemelte, több összetartásra és több elfogadásra volna szükség Európában, és azt szeretnék, hogy egyenrangú felekként, tisztelettel bánjanak egymással az európai pártcsaládon belül az egyes országok pártjai. Véleménye szerint Európa jelenleg "súlyosan megosztott, mert zaboláltan határnyitás történt, terrorista merénylőket importáltak, ezért tehetetlenség és félelem alakult ki a lakosság körében".

Európa nyugati részében a téves politikai folyamatok zajlanak, a felelőtlen "Willkommenskultur" miatt "lopakodó iszlamizáció és lakosságkiszorítás" zajlik - fogalmazott az osztrák alkancellár. Strache, aki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke is meggyőződését fejezte ki, hogy az európai uniós választások után a "hazafias" pártok erősödni fognak, első ízben "hazafias" európai frakció is létrejöhet, és akár többséget alkothat.

Ezért az Európai Néppártnak felül kellene vizsgálnia a saját kirekesztő politikáját a hazafias pártokkal szemben - jelentette ki a politikus. Strache azt hangoztatta, Ausztria és Magyarország mindig is egészen különleges kapcsolatot ápolt egymással, összeköti őket a közös történelem és a szoros gazdasági kapcsolatok. Ausztria a teljes kereskedelmi volumen szempontjából 2017-ben a második legfontosabb kereskedelmi partnere volt Magyarországnak, Magyarország pedig a hetedik legfontosabb exportpiac Ausztria számára.

Németország után Ausztriának van a legtöbb leányvállalata Magyarországon, ezért fontos a kiszámítható és biztos beruházási légkör, a stabilitást pedig Orbán Viktor garantálja - emelte ki a politikus. Közölte, intenzív az együttműködés az infrastruktúra és a határvédelem területén is, Magyarország és Ausztria közösen, a határon átnyúlóan küzd a bűnözés, az illegális migráció, és az emberkereskedelem ellen, amihez szükséges a jó együttműködés az EU külső határainak védelmében is.

Köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért a migrációs válság során megmutatta, milyen felelősségteljesen védi az EU szerződésének szellemében a külső határokat. Ez új gondolkodásmódot indított el Európában, amelynek segítségével sikerült megállítani az illegális migrációt - mondta az osztrák alkancellár.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az FPÖ-re szélsőjobboldali pártként utalnak, azt mondta, a politikai baloldal intoleráns a másként gondolkodókkal szemben, és mindent szélsőjobbnak minősítenek, ami nem balos. Az Osztrák Szabadságpárt nem szélsőséges, hanem jobbközép, jobboldali, és elutasítanak mindent, ami a fasizmushoz, a nemzeti szocializmushoz és az antiszemitizmushoz kötődik - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását