2020. július 13. - Jenő

Oroszország és a zaklatás

Felmentette az orosz parlamenti alsóház etikai bizottsága szerdán Leonyid Szluckijt, a külügyi bizottság újságírónők által szexuális zaklatással vádolt elnökét.
2018. március 22. csütörtök 13:54 - HírExtra
 

A testület szerint Leonyid Szluckij bizottsági elnök "célzott", "megalapozatlan" és "kitervelt", az elnökválasztási kampány idejére időzített támadások célpontjává vált, és nem sértette meg a viselkedési szabályokat. Szluckij a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Oroszországi Liberális-Demokrata Párt tagja.

Az etikai bizottság közölte, hogy nincsenek eszközei sem az állítások, sem pedig az egyik állítás alátámasztására közzétett hangfelvétel kivizsgálására. Szluckij a vádakat mindvégig tagadta.

A parlamenti testületnél négyen nyújtottak be panaszt: Farida Rusztamova, a BBC orosz nyelvű adásának riportere, Darja Zsuk, a Dozsgy független tévécsatorna producere, Jekatyerina Kotrikadze, az RTVi tévécsatorna főszerkesztő-helyettese és Kszenyija Szobcsak, a Polgári Kezdeményezés volt elnökjelöltje.

Az orosz BBC honlapján közölte egy, Rusztamova által készített hangfelvétel leiratát, amelyben Szluckij arra kérte, hogy legyen a szeretője. Az újságírónő azt állította, hogy a képviselő fizikailag is közeledni próbált hozzá.

A zártkörű bizottsági tárgyaláson Rusztamova és Zsuk is részt vett, de nem kommentálta az ügyet. Szluckij a két nő távozása után érkezett az ülésre. A testület az érintettek távollétében hozta meg a döntést.

A határozatot követően az RBK napilap az összes tudósítóját visszahívta a parlamentből, azt állítva, hogy a testület "gyakorlatilag normává minősítette a szexuális zaklatást. A Kommerszant című gazdasági napilap szerkesztősége közölte, hogy sem Szluckijjal, sem pedig az etikai bizottsággal nem dolgozik ezentúl együtt.

Vjacseszlav Vologyin házelnök március elején közölte, hogy az ügyet megvitatta a frakcióvezetőkkel és a helyetteseivel. Vologyin nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az olykor többéves ügyek a Harvey Weinstein hollywoodi producer botrányai által elindított médiatrend következtében bukkantak a felszínre. Leszögezte, hogy az ilyen ügyeket korábban is mindenképpen tisztázták volna.

"Veszélyesnek tartják a dumában dolgozni? Ha igen, akkor váltsanak munkahelyet" - mondta a házelnök, amikor a parlamentben dolgozó tudósító hölgyeket a nőnap alkalmából köszöntötte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását