2022. január 23. - Zelma, Rajmund
Egyénileg nagyon eltérő, ki mennyire tűri a stresszt, egy gyengébb pszichikumú embernek az is okozhat poszttraumatikus tüneteket, hogy egy légibázison fegyelem, parancsuralmi rendszer, bezártság van - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán.
2017. november 7. kedd 06:37 - HírExtra
 

Horváth József, akit a vasárnapi texasi lövöldözésről kérdeztek, hangsúlyozta: nem kell Afganisztánban vagy Irakban szolgálni ahhoz, hogy ilyen tünetek kialakuljanak.

Arra a kérdésre, hogy egy poszttraumás stresszben szenvedő ember hogyan vásárolhat fegyvert, a szakértő azt válaszolta, az Egyesült Államok szövetségi rendszerében az egyes államok között nagyok az eltérések a fegyverhez jutás szabályozásában: van, ahol azt megelőzően komoly ellenőrzést tartanak, máshol elég felmutatni egy személyi igazolványt vagy jogosítványt. Nem kizáró ok a poszttraumás stressz, amelyet ráadásul nem is lehet mindig jól diagnosztizálni - tette hozzá.

Közölte: a magyar honvédségnél is vannak pszichikai szűrések, hiszen nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is alkalmasnak kell lennie valakinek arra, hogy szerződéses katonaként éles lőfegyvert adjanak a kezébe. A magyar katonák a külföldi missziók előtt és visszatérésük után is szűrésen esnek át, hogy minél könnyebben integrálódjanak újra a társadalomba, a családba vagy a hadsereg különböző egységeibe - mondta Horváth József.

A 26 éves támadó, Devin Kelley vasárnap délelőtt istentisztelet közben kezdett lövöldözni a dél-texasi Sutherland Springsben egy baptista templomban. Huszonhat embert megölt és több mint húszat súlyosan megsebesített. Freeman Martin, a texasi kormányzat közbiztonságért felelős hivatalának regionális igazgatója hétfőn elmondta: a tömegmészárlást nem fajgyűlöletből vagy vallási okokból követte el az ámokfutó, hanem szinte bizonyosan családi belső viták miatt. A férfi korábban katona volt, és úgynevezett poszttraumatikus stresszben szenvedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását