2024. május 7. - Gizella

Az al-Kaida új generációjával fenyeget

A Pakisztán törzsi térségeiben újjászerveződő al-Kaida nemzetközi terrorszervezet új vezetői generációt nevelt ki - írta a hétfői The New York Times amerikai felderítési információkra hivatkozva.
2007. április 2. hétfő 21:50 - Hírextra
Az al-Kaida az amerikai elhárítás meglepetésére és ijedtségére képes volt talpra állni és egy új vezetői réteget előállítani annak dacára, hogy a 2001. szeptember 11-i merényletek kitervelőinek és szervezőinek a zömét megölték vagy elfogták. Az amerikai, európai és pakisztáni hatóságok apró darabonként illesztették össze a képet az al-Kaida új vezetőiről, struktúrájáról. A legtöbb értesülést tavaly szerezték, amikor a terroristák Londonból Amerikába tartó repülőgépjáratok ellen terveztek támadásokat.

Az amerikai hírszerzésnek felül kellett vizsgálnia azt a korábbi értékelését, hogy az utóbbi hat év terroristaellenes akciói nyomán megbénult az al-Kaida felső vezetése. Kiderült, hogy a hálózat irányítói nem gyengültek meg annyira, mint hitték.

A felderítés szerint - a legtöbb bennfentes csak nevének elhallgatásával volt hajlandó nyilatkozni a lapnak - az al-Kaida új vezetői generációja a megelőzőnél sokkal szerteágazóbb, nem egy, hanem több tervező központjuk létezik. A lap megnevezte azt az öt férfit - két egyiptomit, egy líbiait, egy marokkóit és egy irakit - aki a terrorszervezet jelenlegi felső vezetését vélhetően alkotja. Az ötből három terrorista fotóját is közölte az újság.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értesülései szerint az al-Kaida vezetése ma már nem olyan hierarchikus, nincs olyan merev alá- és fölérendeltségi viszony, mint 2001 előtt Afganisztánban volt. A több irányítási központ viszonylagos önállósággal működik, nincsenek napi kapcsolatban Oszama bin Ladennel vagy helyettesével, Ajman az-Zawahrival.

Amerikai hírszerzők és külső elemzők szerint az al-Kaidát 30-as éveik közepén járó terroristák irányítják, akik például az afganisztáni és a csecsenföldi harcokban edződtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását