2020. augusztus 14. - Marcell

Trump katonákat küld Afganisztánba

Donald Trump korábbi kivonuláspárti nyilatkozataival szemben az Egyesült Államok néhány ezer fővel növeli katonai jelenlétét Afganisztánban - mondta el a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.
2017. augusztus 22. kedd 10:49 - HírExtra
 
Ugrósdy Márton közölte: ezzel az elnök az Afganisztánban tartózkodó amerikai erők parancsnokának a kérését is teljesíti, aki azzal indokolta igényét, hogy növekszik a tálibok aktivitása az országban.

Ez - tette hozzá - az elnök megfogalmazása szerint most nem államépítést, hanem a terroristák megsemmisítését jelenti. Ugyan az Egyesült Államokban megvan annak a hagyománya, hogy megpróbálja exportálni saját politikai rendszerét, ám Afganisztán és Irak esete is megmutatta, hogy ez nem egyszerű - jegyezte meg Ugrósdy Márton.

Annál is inkább - folytatta -, mert Afganisztánban, ami egy törzsi társadalom, egészen biztos, hogy nem lehet összehozni néhány évtizeden belül nyugati típusú államot. Vagyis nem egy hagyományos politikai modellel néz szembe Amerika, ezért is nehéz hagyományos katonai erővel megoldani a helyzetet - magyarázta.

Hozzátette: a konfliktus kezelésében nagy szerepet játszik Pakisztán is. A többi között a pakisztáni titkosszolgálat találta ki a tálibokat. Ugyanakkor Pakisztán, az Indiával történő szembenállás miatt, egyfajta visszavonulási területként tekint Afganisztánra; ezért is támogatja a bizonytalanságot - mondta Ugrósdy Márton.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását