2020. október 24. - Salamon

Szándékosan gyilkoltak az orosz légiirányítók?

A 2010-es szmolenszki légikatasztrófa szándékos okozásával gyanúsítottak meg Lengyelországban két orosz légiirányítót a tragédia idején rögzített hangfelvételek új elemzése alapján - jelentette be hétfői sajtóértekezletén a lengyel államügyészség.
2017. április 3. hétfő 16:19 - HírExtra
Az ügyészség ezzel változtatott az előző kormány idején, 2015 márciusában megfogalmazott gyanún, amely szerint az egyik orosz légiirányító, Pavel P. "közvetlen légikatasztrófa-veszélyt okozott", társa, Viktor R. pedig "nem szándékosan hozzájárult" a katasztrófához.

A szintén az irányítótoronyban tartózkodó, eddig még meg nem gyanúsított harmadik személyt, Nyikolaj K. orosz tisztet bűnrészességgel gyanúsítják - hangzott el a hétfői varsói sajtótájékoztatón.Marek Kuczynski, a szmolenszki légikatasztrófa vizsgálatát felügyelő lengyel ügyész elmondta: Varsó bűnügyi jogsegélyt kért Moszkvától, hogy az érintettekkel mint gyanúsítottakkal ismertessék a vádat, és kihallgassák őket. A lengyel ügyészség a 2015-ben megfogalmazott gyanú ügyében is hasonló kéréssel fordult Oroszországhoz, de annak az orosz fél máig nem tett eleget.

Újabb vizsgálatot készítettek


Újságírói kérdésre válaszolva Kuczynski elmondta: továbbra is él az esetleges robbantásos merényletet vizsgáló nyomozási szál, ennek keretében újabb laboratóriumi vizsgálatokat készíttetnek.

Bejelentették azt is, hogy közzé fognak tenni egy új, átfogó - külföldi szakértők segítségével készülő - jelentést, mely a légikatasztrófa során történtekre derít fényt. A légikatasztrófa áldozataitól vett mintákat brit, olasz, ír és spanyol kriminológiai laboratóriumokban vizsgálják, s robbanóanyag esetleges jelenlétét is megvizsgálják.Az ügyészek beszámoltak a tavaly novemberben elkezdett eljárásról is, melynek során a légikatasztrófa 83 el nem hamvasztott áldozatát kihantolják, majd igazságügyi orvosszakértői vizsgálatnak vetik alá a maradványokat azonosságuk újbóli megállapítása céljából.

Megerősítették: eddig 17 exhumálást végeztek el, és ezek során az Oroszországból hazaszállított és eddig fel nem nyitott koporsókban két, egymással összecserélt holttestet találtak, 5 sírban pedig más személyek testmaradványaira bukkantak. Korábban már 6, 2011-2012-ben exhumált áldozatról bebizonyosodott, hogy összecserélték őket.

Kideríthetik a katasztrófának az okát?

A 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszknél bekövetkezett, a lengyel kormánygép fedélzetén utazó 96, többségében magas rangú személyiség - köztük Lech Kaczynski lengyel elnök - halálával járó katasztrófa bűnügyi vizsgálatát a lengyel államügyészség folytatja le, amelyet tavaly összevontak a katonai ügyészséggel. Folyamatban van még az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság eljárása is.


 
Lech Kaczynski


A légikatasztrófa okainak vizsgálatára a lengyel nemzetvédelmi tárca tavaly februárban új bizottságot hozott létre, minthogy a 2015 novembere óta kormányzó Jog és Igazságosság párt úgy látja, hogy az eddigi lengyel- és oroszországi vizsgálatok alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését.

A katasztrófa okait illetően az orosz és a lengyel vizsgálóhatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak. Oroszország a lengyel kormánygép pilótáira hárította a teljes felelősséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását