2022. január 28. - Károly, Karola

Nem érdekli az államot az energiahatékonyság

Az energiahatékonysági szektor vállalkozásai hiányolják az energiahatékonyság ösztönzésére irányuló kormányzati elkötelezettséget, derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb felméréséből. Legnagyobb problémának a bizonytalan gazdasági és változó jogszabályi környezetet, a kereslet- és munkaerőhiányt látják.
2016. május 19. csütörtök 11:07 - HírExtra

  A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az energiahatékonysági ágazattal kiépített kiterjedt kapcsolataira alapozva 2016 áprilisában megkérdezte a szektorban működő vállalkozásokat, hogy piaci várakozásaikat feltérképezze. Az energiahatékonysági ágazat félszáz képviselője vett részt a felmérésben. 
 
A válaszadók 40 százalékánál a 12 hónappal korábbihoz képest növekedés állt be a megrendelésekben, 31 százalékuknál pedig az átlagosnak megfelelően alakult a rendelésállomány. Meglepő azonban, hogy 29 százalékuk jelezte, visszaestek megrendeléseik a tavalyi – amúgy is meglehetősen alacsony – szinthez képest.

Több tényező is nehezíti a vállalatok piaci helyzetét. A legfőbb akadályt a bizonytalan gazdasági,- és a változékony jogszabályi környezet jelenti. Elég itt arra utalnunk, hogy az új állami lakásépítési, otthonteremtési kedvezmények és támogatások esetén Magyarország eltekint az EU-konform épületenergetikai elvárások alkalmazásától, mely az új épületek esetén akár 30-40 százalékkal is csökkenthetné az energiaigényt. Igen negatívan hat a szektor vállalkozásai piaci pozíciójára az is, hogy a kormány az uniós vissza nem térítendő lakossági energiahatékonysági programokra fordítható források elvonását, átirányítását kezdeményezte. Az akadályozó tényezők között a kereslet hiánya „dobogós” helyen végzett és a tavalyi felmérés eredményeihez viszonyítva új elemként belépett a munkaerőhiány is.
 

2015-höz képest kevesebben várják, hogy javulni fog a szektor vállalkozásainak helyzete, a válaszadók többsége stagnálást prognosztizált. Érdekes látni azt is, hogy az ágazat egészére vonatkozó - egyébként sem pozitív  - várakozások még borúsabbak, mikor a saját cégük helyzetéről nyilatkoznak: ott még visszafogottabbak a várakozások.
 
Ami a bevételeik alakulását illeti, 2015-öt a cégek 82%-a nyereséggel zárta, és többségük (55%) növelni is tudta a bevételeiket az egy évvel korábbihoz képest. Harmaduk teljesítménye változatlan maradt és 12 százalékuk visszaesett. A pénzügyi problémák sok cég életét megnehezítik. Főként a kisvállalkozások közül gondolták úgy többen, hogy 2015 legnagyobb eredménye, hogy egyáltalán talpon tudtak maradni.
 
Több kihívással kellett 2015-ben is szembesülnie az ágazat vállalkozásainak. Dominált közöttük az energiahatékonyság ösztönzésére vonatkozó tényleges kormányzati elkötelezettség, valamint a kiszámíthatóság és tervezhetőség hiánya, mely nagy mértékben visszaveti a beruházási kedvet. A válaszadók többsége megegyezett abban a tekintetben is, hogy egy hosszú távú energiahatékonysági stratégia, és annak kiszámítható, lefektetett tervek mentén történő megvalósítása elengedhetetlen az ágazat tartós növekedéséhez.

Minden szereplő számára problémás a finanszírozás, ösztönző programok és hitelek hiánya. Állami támogatások nélkül kevesen vágnak bele energetikai korszerűsítésbe, legyen szó vállalkozásokról vagy a lakosságról.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását