2024. április 24. - György

Mi történik a romániai háziorvosokkal?

Péntektől nem adhatnak ártámogatott és ingyenes recepteket, illetve beutalókat a romániai háziorvosok, mivel április 1-jétől már nincs érvényes szerződésük az Országos Egészségbiztosító Pénztárral (CNAS) - tudatta pénteki számában az erdélyi Krónika című lap.
2016. április 1. péntek 11:21 - HírExtra

    Az eddig érvényben lévő szerződés csütörtökön járt le, és bár az egészségügyi minisztériummal folytatott egyeztetéseken megegyeztek abban, hogy ezt meghosszabbítják, hivatalos dokumentum erről egyelőre nem született.

    Soós-Szabó Klára, a Hargita Megyei Háziorvosok Szövetségének elnöke a Krónikának elmondta, hogy az egészségbiztosító még ki sem tűzte az új, vagy a meghosszabbított szerződés aláírásának időpontját.

    "Ha szerződés nélkül írunk recepteket, végzünk szolgáltatásokat, utólag okirat-hamisítással vádolhatnak bennünket. Nem vállaljuk a törvénytelenséget a hozzá nem értő, hanyag döntéshozók miatt. Nem vállalhatjuk annak a kockázatát, hogy vádat emel ellenünk a korrupcióellenes ügyészség, mert szerződés nélkül dolgozunk" - indokolta a döntést a háziorvos.

    Soós-Szabó Klára szerint több precedens is van arra, hogy az orvossal visszafizettették a felírt recept értékét, vagy az elvégzett szolgáltatást amiatt, hogy a vény megírásakor nem működött az informatikai rendszer. A háziorvosok azt is nehezményezik, hogy mindig visszamenőleg íratják alá velük az egyoldalúan rájuk kényszerített feltételeket.

    "A minisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezetet nem írjuk alá, azokat a feltételeket nem fogadhatjuk el, a finanszírozással és a rendszer működésével is elégedetlenek vagyunk. Alkotmányos, polgári jogunk, hogy szerződő félként csak azt írjuk alá, amivel egyetértünk" - idézte a Krónika a Hargita Megyei Háziorvosok Szövetségének elnökét.

    A román hírtelevíziók jelentése szerint pénteken több megyében elkezdődött a háziorvosi keretszerződések aláírása, de így is arra lehet számítani, hogy pénteken és a jövő hét első napjaiban a háziorvosi szolgáltatást igénybe vevő betegek ki kell fizessék a teljes vizitdíjat, és ezekben a napokban támogatott gyógyszerekre sem kapnak vényeket a páciensek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását