2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egyiptom nem bírja a pikáns humort

Felháborodást keltett Egyiptomban Sádi Huszein fiatal humorista, aki videóra vette, ahogy felfújt óvszereket osztogat a kairói Tahrír térre kirendelt rendőröknek a Hoszni Mubarak három évtizedes elnökségének véget vető, 2011-es forradalom évfordulóján, január 25-én.
2016. január 27. szerda 14:02 - HírExtra

    Az említett napon a forradalmon túl a rendőrséget is ünneplik. A 2011-es felkelés ugyanis a rendőrség napján robbant ki, mivel a népharag egyik legfőbb kiváltó oka az országban uralkodó rendőri brutalitás volt. Idén tilos volt tüntetni.

    Az Egyiptomban ismert, rezsimkritikus médiaszemélyiségnek számító Huszein videóját eddig több mint 1,7 millióan látták, húszezren megosztották, és negyvenezernél is többen "lájkolták".
    A felvétel elején az látszik, ahogy fiatalok óvszereket fújnak fel, majd azokat "Egyiptom ifjúságától a rendőrségnek január 25. alkalmából" felirattal látják el. A következő jelenetekben már-már romantikus ömlengésbe hajló módon ölelgetik, csókolgatják a Tahrír téren álló rendőröket, majd átnyújtanak nekik egy-egy felfújt óvszert, amelyet azok mosolyogva át is vesznek.

    Az egyik jelenetben a tüntetések feloszlatására is használt félkatonai szervezet, a Központi Biztonság tagjai előtt állva, egyiptomi zászlókat lengetve harsogják Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő minden beszédét záró szlogenjét: Éljen Egyiptom!. A Központi Biztonság - leginkább a társadalom mélyszegénységben élő részeiből kikerült - fiatal tagjai mit sem sejtve, nevetve integetnek a kamerába.

    A konzervatív egyiptomiak haragja nem váratott sokat magára, ami nem meglepő, hiszen Huszein egyszerre több tabut is megszegett.

    A humorista közösségi oldalán a számos támogató hozzászólás mellett sokan a videó készítőinek felelősségre vonását, egyesek kivégzésüket követelték. Több ügyvéd is keresetet nyújtott be Huszein és "tettestársa", a filmben ugyancsak részt vevő fiatal színész, Ahmad Málek ellen a "rendőrség megsértésének" vádjával, amiért Egyiptomban fél év börtön és pénzbírság járhat. Egy nem hivatalos, de a rendőrség nevében megszólaló közösségi oldalon ez áll: "Gratulálunk, 37 ezer rendőrtisztet tettetek az ellenségeitekké".

    Ahmad Málek időközben bocsánatkérő nyilatkozattal lépett a nyilvánosság elé, amelyet több televíziós műsorban is megismételt, érezhető módon megriadva az ellenséges bírálatok áradatától. Máleket a színészszövetség fegyelmi bizottsága is beidézte.

    Az ország egy ünnepelt színésze, Ahmed Bedír bejelentette, hogy a "rendőrséget ért sérelmek" elleni tiltakozása jeléül kiszáll egy filmprodukcióból, amelyben Málekkel együtt szerepelt volna, és az őt tartalmazó, eddig felvett jelenetek megsemmisítését követelte.

    Maga Huszein kedd éjjel szólt egy Facebook-bejegyzésben a dühöngő nyilvánossághoz. "Az idei január 25. hatalmas biztonsági jelenlét és a tüntetések elleni fenyegetések, a megmozdulások elnyomása mellett folyt. Nálatok vannak a fegyverek, tiétek a hatalom és a törvény. Mi viszont vicceket, rövid videókat csinálunk a fegyvereitekből. Ti ezért elhurcolhattok, vagy fényes nappal megölhettek bennünket, viszont létünket nem tudjátok letagadni, mint ahogy azt sem, hogy csupán egy vicc vagytok, egy hülye vicc. Rettegek, de továbbra is a saját fejem után fogok menni" - írta, majd hozzátette: "úgy érzem, hogy a börtönön kívüli napjaim meg vannak számlálva".

    Az interneten terjed egy korábbi fotó is, amelyen a forradalmi tüntetéseken megsérült Huszein látszik egy kádban fekve. Testét több tucat sörétes lövésnyom borítja. Huszein bedagadt arcát torz mosolyba kényszerítve a győzelem jelét, a V alakot formáló két véres ujját tartja a kamerába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását