2024. április 25. - Márk

Elhidegültek egymástól

Több mint egy évtizede a legmélyebb válságba jutott Németország és az Egyesült Államok barátsága az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) leleplezett titkos adatgyűjtő tevékenysége miatt - mondta csütörtökön Berlinben a legnagyobb német kormánypárt, a CDU vezető külpolitikusa.
2014. január 16. csütörtök 19:57 - HírExtra
Az NSA-botrány hasonló bizalomvesztést okozott a német-amerikai kapcsolatban, mint amikor 2003-ban az akkori baloldali német kormány elutasította a részvételt az amerikai vezetésű iraki invázióban - mondta újságíróknak Philipp Missfelder, a CDU/CSU parlamenti képviselőcsoportjának külpolitikai szóvivője, a transzatlanti kapcsolatok fejlesztéséért felelős kormánymegbízotti tisztség várományosa.

Egy kapcsolat "boldog időszakokból és mélypontokból áll", az NSA megfigyelési ügyei pedig új mélypontra juttatták a két ország barátságát - tette hozzá. "A bizalmat újra fel kell építeni, de ez csak akkor sikerülhet, ha Amerika adott szava ér is valamit" - mondta a politikus.

A WikiLeaks-iratokból és az NSA-tól kiszivárogtatott dokumentumokból kitűnik, hogy Washington nem tartja "lojális barátnak" Németországot - tette hozzá.

A német kormány az egymás elleni titkosszolgálati tevékenység tiltásáról szóló megállapodás kidolgozását javasolta Washingtonnak tavaly a német politikusokat, köztük Angela Merkel kancellárt is érintő amerikai megfigyelési programok lelepleződése után. Az egyeztetés az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) fenntartásai miatt nehezen halad.

Missfelder szerint szankcióra lesz szükség, ha a tárgyalások teljesen leállnak. Ebben az esetben fel kell függeszteni a Swift-egyezményt, az EU és az Egyesült Államok közötti banki adatcseréről szóló megállapodását. A transzatlanti szabadkereskedelmi tárgyalásokat viszont nem szabad megszakítani. Ezzel "csak saját magunknak ártanánk" - mondta a CDU külpolitikusa.

Hangsúlyozta: az egymás elleni kémkedést tiltó - No Spy néven is emlegetett - egyezménynek feltétlenül tartalmaznia kell, hogy tilos megfigyelni, lehallgatni német politikusokat és újságírókat. Be kell vezetni azt is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok kicserélik az elektronikus kommunikációról rögzített metaadatokat (vagyis "az adatok adatait", amelyek azt mutatják, hogy ki mikor kivel közölt valamit elektronikus úton) - mondta Philipp Missfelder.

"Egy megállapodás érjen legalább annyit, mint a papír, amelyre leírják" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását