2024. április 20. - Tivadar

Népszerűbb a vasút

Tavaly 168,9 millió utast szállított a cseh vasút (CD), ami éves szinten 1,8 százalékos növekedés - közölte Petr Stáhlavsky, a vasút szóvivője.
2013. február 1. péntek 13:09 - HírExtra
"A távolsági és a nemzetközi járatok iránti kereslet növekedett elsősorban, de nagyobb volt az érdeklődés a városokhoz, elsősorban a Prágához közeli településekre irányuló vasúti közlekedés iránt is" - magyarázta a tavalyi eredményt Stáhlavsky.

Az állami cseh vasúttársaság utasainak emelkedése immár harmadik éve tart, bár időközben piacra léptek a magántársaságok is. Ezek azonban egyelőre inkább csak próbálkozások, és elsősorban bizonyos útvonalakat - például Prága-Ostrava, Prága-Brünn - érint. Ugyanakkor a cseh vasútnak nem sikerült még visszatérnie a válság előtti, 2008-as 175 millió utashoz.

"Egy cseh lakos évente átlag 17 alkalommal használja a vasutat. Ezzel a Cseh Köztársaság az európai államok rangsorában az első harmad végén helyezkedik el. A csehek nagyjából olyan gyakran utaznak vasúton, mint a belgák, franciák vagy a hollandok" - mondta a szóvivő.

Közlése szerint Csehországban fokozatosan emelkedik a vasúti utazás kulturáltsága. Ez részben a konkurencia következménye, másrészt a cseh vasút is fokozatosan korszerűsíti járműparkját. Tavaly 240 új vagont helyzetek forgalomba, idén a modernizációra hatmilliárd koronát terveztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását