2024. április 26. - Ervin

Kína kihívások előtt áll

A gazdaság lassulása és szerkezeti átalakítása, valamint a munkát keresők növekvő száma komoly nyomást gyakorol idén a kínai munkaerőpiacra.
2012. március 9. péntek 10:13 - HírExtra
Két és fél Magyarország

"Idén mintegy 25 millióan keresnek majd munkát Kínában, ezek több mint fele a felsőoktatásból frissen kikerült fiatal, mintegy 10 millió fő pedig vidéki munkás" - vázolta a héten a munkaerőpiac idei alakulását Jin Vej-min (Yin Weimin), emberi erőforrásért és közbiztonságért felelős miniszter.

A gazdaság lassulása, az exportpiacok gyengesége és a szűkös hitelfelvételi lehetőségek következtében számos kínai vállalkozás került nehéz helyzetbe az elmúlt egy év során, elsősorban a termelőipari cégek, valamint a kis- és középvállalatok.

A problémát fokozza a kínai gazdaság szerkezetének átalakítására való törekvés is, amelynek értelmében az exportorientált termelés helyett a belső fogyasztás fellendítését, a magasabb hozzáadott értéket termelő iparágakat helyezik középpontba.

Új stratégia kell

Ennek következtében egyre kisebb kereslet mutatkozik majd gyári munkások iránt, mind keresettebbé válik ugyanakkor az új stratégiai iparágakat kiszolgáló képzett munkaerő. Minden eddiginél többen, csaknem 6,8 millióan kapnak idén diplomát, 200 ezerrel többen mint tavaly.

A kínai vezetés célja idén 9 millió új munkahely teremtése és a regisztrált munkanélküliek arányának 4,6 százalék alatt tartása. A cél eléréséhez átfogó intézkedéscsomagokkal, így képzési programokkal és a munkaerőpiac szélesítését segítő közszolgáltatásokkal járulnak hozzá. A friss diplomások elhelyezkedését az idei tanévben bevezetett felsőoktatási reformmal, a hallgatók és a vállalatok közti kommunikáció segítésével, önálló vállalkozások indításának szorgalmazásával segítik majd.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását