2020. október 22. - Előd

Külföldröl pénzelnék az orosz tüntetéseket?

A parlamenti választások eredményével elégedetlenek tüntetéseit főként külföldről finanszírozzák - nyilatkozta Jurij Csajka legfőbb ügyész a Rosszijszakaja Gazeta című lap csütörtöki számában.
2012. január 12. csütörtök 16:11 - HírExtra
Csajka az orosz kormánylapnak nyilatkozva megengedhetetlennek tartja, hogy: "egyesek eszközként használják az embereket közel sem tiszta politikai céljaik érdekében. Hiszen ezek a pénzek gyakran Oroszországon kívüli olyan forrásokból származnak". Hozzátette, hogy bármelyik állampolgárnak joga van arra, hogy kifejtse álláspontját, de ezt szigorúan törvényes keretek között kell megtennie.

Az orosz ügyészség vezetője arra is figyelmeztet a lapinterjúban: "bár sokakban az a vélemény alakult ki, hogy miután a 2011. december 8-án megváltozott törvényi szabályozás szerint már nem minősül bűncselekménynek a rágalmazás és a becsületsértés, már minden megengedett és senki semmiért sem visel felelősséget, holott ez nem így van". Ezek ma már szabálysértésnek minősülnek Oroszországban, amelyeket akár 500 ezer rubeles (körülbelül három és fél millió forint) bírságot is kiszabhat a bíróság.

Jurij Csajka arra is felhívta a tüntetések résztvevőinek figyelmét, hogy a hatalom képviselőinek kötelességük teljesítése közben való megsértése esetén az elkövetőt egy (havi) fizetésének megfelelő összeggel büntetheti, vagy javító-nevelő munkára ítélheti a bíróság.

Az orosz legfőbb ügyész a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak adott interjúban elismerte, hogy a decemberi parlamenti választások során "történt néhány törvénysértés", s hozzátette: minden egyes esetben a törvénynek megfelelően fognak eljárni.

Csajka arra is kitért, hogy az orosz legfőbb ügyészség folytatja az internetes közösségi oldalakon terjedő szélsőségek elleni küzdelmet. Elmondta, hogy az egyik ilyen oldalon tavaly egyszerre több ilyen, a bíróság által betiltott csoportot derítettek fel.

Jurij Csajka azt is megerősítette a lapinterjúban: továbbra is arra törekszik, hogy elérje Borisz Berezovszkij kiadatását, mert - mint mondta - "vannak hozzá kérdéseink". A Londonban élő orosz milliárdos üzletember nemrég kijelentette, hogy kész visszatérni Oroszországba, ha a legfőbb ügyész végre felhagy azzal, hogy őt hazahívja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását